2019. május 16., csütörtök

Epres sült túrótorta.





Többször sütöttem már túró tortát, de olyan receptet még nem próbáltam, melynek a tésztájába sütés előtt keményre felvert tejszínhab is került. Kicsit azért aggódtam, hogy milyen is lesz a tészta sütés után, nem esik-e majd össze. Nem lesz-e majd esetleg szíjas, de teljesen felesleges volt az aggódásom, mert egy nagyon könnyű, és finom tésztát kaptam. Az esős időjárásnak köszönhetően pedig kitudja milyen is lesz az idei epertermés kint a szabad földeken, melynek az íze azért sokkal finomabb mint a most kapható fóliás eperé.....de ehhez a túrótortához éppen megfelelő volt, ez a kevésbé ízletes, ám szép nagyobb szemű gyümölcs.






 Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

50 dkg túró
3 db tojás (nagy)
1 ek kristálycukor
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 cs főzős vaníliás pudingpor (v. 8 dkg keményítő)
2 dl Hulala (v. habtejszín)
1 citrom reszelt héja
50 dkg eper
1 ek étkezési keményítő






 Az epret csumázzuk ki, majd folyó víz alatt mossuk meg, és alaposan csepegtessük le. Ezután vágjuk fel ízlés szerint, szórjuk meg egy evőkanál keményítővel, majd keverjük össze.

A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval, és a kristálycukorral verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre.

A Hulalát (vagy habtejszínt) szintén verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre.

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a túrót, a reszelt citromhéjat, és a vaníliás pudingport (v. keményítőt) is.

Ezután először adjuk hozzá a keményre felvert tejszínhabot, és óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, egy keverőkanállal keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a szintén keményre felvert tojásfehérjét, majd óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, keverőkanállal keverjük össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a túrós massza felét.

Ezután kanalazzuk rá a feldarabolt, keményítővel összekevert epret, majd egyenletesen kanalazzuk rá a maradék túrós masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 55-60 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.





Tálalás előtt helyezzük a tortát egy tálcára, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, díszítsük tejszínhabbal és eperrel, majd felszeletelve kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése