2018. november 8., csütörtök

Sült fűszeres-céklasaláta.




Nyáron a sült és grill húsok, vagy éppen egy finom pörkölt mellé könnyű dolgom van, ha éppen salátát is szeretnék kínálni, mert az alapanyagok között bőségesen válogathatok. A hűvös, télies idő beköszöntével is szívesen készítek salátát, csak éppen a hozzávalók változnak meg. Ilyenkor előtérbe kerül pl. a cékla, a retek, a fejes káposzta..... és még sorolhatnám. A céklát többféleképpen is feltálalhatjuk salátaként, én most az előzőleg megfőzött céklát pl. olajon megfuttattam, közben pedig fűszerekkel, mézzel, és balzsamecettel ízesítettem. Az elkészült céklasalátát végül teljesen kihűtöttem, majd úgy kínáltam ebédnél a sült hús mellé.






 Hozzávalók:

4 db cékla (közepes)
2 ek méz
1-2 ek balzsamecet
2-3 ek olívaolaj 
1 kk köménymag
1 kk rózsabors (v. fehér bors)
egy csipet só






A céklát alaposan mossuk meg, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és főzzük puhára.

Amikor puhára főtt, öntsük le a vizet, hűtsük ki teljesen, majd pucoljuk meg, és vágjuk fel kisebb kockákra.

A köménymagot tegyük egy serpenyőbe, majd pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután öntsük egy mozsárba, adjuk hozzá a rózsaborsot, majd őröljük finomra.

Az olajat melegítsük fel egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a felkockázott céklát, és rázogatva, kevergetve pirítsuk pár percig.

Közben sózzuk, szórjuk meg a rózsaborsos-köménymagos keverékkel, csorgassuk rá a mézet, és a balzsamecetet, és pároljuk 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt a céklasalátát ízlés szerint szórjuk meg vékonyra szeletelt újhagymával, és úgy kínáljuk. Sült és grill húsokhoz remekül illik, de ízlés szerint akár magában is fogyaszthatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése