2018. június 17., vasárnap

Meggyhabos torta. (Sütés nélküli)




Mondhatnám hogy ez a torta, mivel elromlott az elektromos sütőm a véletlen műve, de nem, nem az, mert a hétvégére mindenképpen egy könnyű, habos tortát terveztem be. Az előzőleg lecukrozott meggy adott volt, már csakis azt kellett eldöntenem, hogy mascarponekrémmel, vagy joghurtos krémmel összepárosítva készüljön el a habos krém. Mivel teljesen tanácstalan voltam, és nem tudtam dönteni, így a mascarponekrémes, és a joghurtos krém is elkészült. A torta pedig jól lehűtve nemcsak habkönnyű, de nagyon finom, így aztán egy szelet biztosan nem lesz elég belőle.





Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

20 dkg Győri édes keksz
10 dkg vaj
 

A kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk alaposan össze.

A vajat melegítsük fel, majd öntsük a darált kekszhez, és keverjük alaposan össze. (ha túl száraz lenne, akkor egy kevés olvasztott vajat még tegyünk hozzá)

Egy 24 cm-es tortaforma alját és körben a szélét is béleljük ki sütőpapírral, egyenletesen lapogassuk bele a vajas-kekszet,  majd tegyük be legalább egy órára a hűtőbe.





Hozzávalók a meggyes-mascarponés részhez:

20 dkg előzőleg lecukrozott meggy (v. meggybefőtt)
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl  Hulala (v. habtejszín)
5 gramm porzselatin + 0,5 dl víz


A meggyet előző nap magozzuk ki, szórjuk meg 2-3 ek cukorral, majd felhasználás előtt csepegtessük le. (A visszamaradt meggylét tegyük félre.)

Ezután turmixoljuk össze, vagy botmixerrel pépesítsük mielőtt a krémhez keverjük. 

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a pépesített meggyet is.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. 

Ezután öntsük a meggyes-mascarponés keverékhez, és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, szintén  keverjük a krémhez.

A tortaformát vegyük ki a hűtőből, majd a kekszes alapra, egyenletesen kanalazzuk rá a meggyes krémet.

Ezután pár órára tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen a habos-krém.





 Hozzávalók a joghurtos-meggyes részhez:

4 db meggyes ízű Danone joghurt (4x125 g)
3-4 ek meggylé 
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
15 gramm porzselatin + 1 dl víz
2,5 dl Hulala (v. habtejszín)


A joghurthoz adjuk hozzá a meggylevet, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. (A lecukrozott meggy visszamaradt levét használjuk fel hozzá.)

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. 

Ezután öntsük a joghurtos keverékhez, és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, szintén  keverjük a joghurtos keverékhez.

A tortaformát vegyük ki a hűtőből, és az előző meggyes rétegre egyenletesen kanalazzuk rá a joghurthabot, majd tegyük vissza pár órára a hűtőbe, hogy ez a réteg is kellően megdermedjen. (Én előző nap állítottam össze a tortát, majd tálalásig a hűtőben pihent.)





Tálalás előtt vegyük ki a tortaformát a hűtőből, a teljesen megdermedt tortát helyezzük át egy tálcára, ízlés szerint díszítsük meggyszemekkel, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése