2018. június 8., péntek

Epres tejberizs.




A tejberizst szerintem nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is szívesen elkanalazgatják... Nálunk pl. nagy kedvenc egy kis porcukorral, és kakaóval megszórva. Mivel igencsak meleg, mondhatni kánikula van, így sütemény helyett készítsünk a hétvégére pl. egy egyszerű desszertet. Az elkészült tejberizst, és az eperdzsemet rétegezzük poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy tálalás kellően lehűljön. Eper helyett a dzsemet készíthetjük pl. meggyből, ribizliből, vagy éppen málnából, a tejberizshez mindegyik remekül illik majd.





 Hozzávalók a tejberizshez:

20 dkg rizs
6 dl tej
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
10 dkg  porcukor
2 cs vaníliás cukor


A rizst legalább két vízben mossuk meg, és alaposan csepegtessük le.

Ezután adjuk hozzá a tejet, és a tejszínt, melegítsük forráspontig, majd vegyük kisebbre a hőfokot, és főzzük puhára. Főzés közben többször keverjük meg, majd kóstolással ellenőrizzük, hogy kellően megpuhultak e a rizsszemek. (amennyiben szükséges, még egy kevés tejet önthetünk hozzá főzés közben)

Amikor a rizs puhára főtt, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, és keverjük alaposan össze.




Eperdzsem hozzávalói:

50 dkg eper
3 ek méz
2 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
1 púpozott tk étkezési keményítő + 0,5 dl víz


Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel.

Egy serpenyőbe olvasszuk fel a mézet, adjuk hozzá a feldarabolt epret, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahéjat, majd néha megkeverve, pároljuk pár percig.

Az étkezési keményítőt keverjük simára a vízzel, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá az eperhez, és addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön. (arra figyeljünk, nehogy túl sűrű legyen a dzsem)

Az elkészült tejberizst az eperdzsemmel váltakozva kanalazzuk a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. 

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az epres tejberizst, hagyjuk kicsit felmelegedni hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése