2018. június 27., szerda

Meggyes-diós lepény.




A meggyes süteményeknek se szeri, se száma, annyiféle változatban készíthetjük el, de vannak közöttük régi családi receptek, és pl. számomra olyanok, melyeket a későbbiekben fogok majd kipróbálni. Ez a recept viszont már nagyon régi, és emlékszem volt idő, amikor igen sűrűn megsütöttem, aztán valahogy feledésbe merült. A napokban a receptes cetlijeimet pakolgatva (igen cetlik, mert van belőlük bőven :) ) akadt a kezembe egy megsárgult füzetlap, és rajta a jól bevált meggyes-diós lepény recept. Mivel még meggy van bőségesen, sőt a kamra polcán meggybefőtt is akad, így el is készült ez az egyszerű, ám igen finom sütemény.





 Hozzávalók 22x32 cm-es tepsihez:

25 dkg liszt
1 cs sütőpor
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1tk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
4 db tojás (nagy)
10 dkg vaj
1 dl tej
5 dkg darált dió
15 dkg baracklekvár
50 dkg magozott, cukrozott meggy (v. meggybefőtt)





A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, és az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a tejet, és lekvárt, majd keverjük alaposan össze.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, az őrölt fahéjjal, a darált dióval, és a reszelt citromhéjjal, majd állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a keverékhez.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) egyenletesen öntsük bele a masszát, majd szórjuk meg az alaposan lecsepegtetett meggyel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a süteményt, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése