2018. április 22., vasárnap

Gluténmentes és cukormentes linzer.




Linzer az örök kedvenc amely nélkül nálunk nincs ünnep, de a délutáni kávé vagy éppen tea mellé is szívesen elnassolunk egy-két darabot. Mivel az utóbbi időben mellőzni kényszerülök a búzaliszt, és a cukor használatát, így ez a linzer most rizsliszttel, és xilittel készült. A tésztával kicsit nehezebb volt dolgozni, de sütés után szintén nagyon finom omlós. Mivel a lekvártól rövid idő után felpuhul a tészta, és elveszti az omlósságát, így érdemes csakis közvetlenül tálalás előtt összeragasztani.....






Hozzávalók:

25 dkg rizsliszt
5 dkg xilit
12 dkg Vénusz margarin 
1 db tojás (nagy)
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
1 tk vaníliaaroma
1-2 ek hideg tej
csipet só




A rizslisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával, és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a margarint, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a xilitet, adjuk hozzá a vaníliaaromát és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, ha szükséges adjunk hozzá egy-két evőkanál hideg tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Én egy evőkanál tejet adtam hozzá.)

Ezután csomagoljuk be a tésztát folpack fóliába, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre.

A lehűlt tésztát vegyük ki a hűtőből, majd rizsliszttel megszórt szilikonlapon (v. sütőpapíron) nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra, és szúrjuk ki a formával. (A leeső tésztát gyúrjuk össze, majd szintén nyújtsuk ki, és szúrjuk ki a formával)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a kiszúrt tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép világos színűre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni a linzert, mielőtt cukormentes lekvárral összeragasztanánk.

Az omlós linzert csakis közvetlenül tálalás előtt ragasszuk össze a lekvárral, mert különben felpuhul a tészta, és elveszti az omlósságát.




Tálalás előtt a lekvárral összeragasztott linzert, ízlés szerint szórjuk meg őrölt xilittel, majd úgy kínáljuk.
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 85 kcal
 
Fehérje: 15 g
 
Zsír: 3 g
 
Szénhidrát: 33 g 
 


4 megjegyzés:

  1. köszi, vittem. :) részvétem, nálam most derült ki a lisztérzékenység :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ÓÓÓÓ, de sajnálom, a lisztérzékenység szerintem még egy fokkal rosszabb is mint cukrosnak lenni. :( Most rákaptam a rizslisztre, kerülöm a cukor használatát, a linzer így is finom volt. A következő egy piskótatekercs lesz. :)

      Törlés
  2. Schar C lisztet ajánlom a rizsliszt talán a legbirzasztóbb nekem már lett gyönyörű de szinte ehetetlen állagú homok sütim és olyan is amiről csak a krémet ettük le. Gluténmentesen szinte semmi sem finom. Ritka az ami szinte jobb mint luténosan. Nem értem a sok felhájpolt rizslisztes csoda sütit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem eddig még semmi gondom nem volt a rizsliszttel, pedig többféle süteményt is sütöttem már vele. A Schar C lisztet is használtam már (még a cég ajándékba is küldött) azzal is finomak lettek a sütemények. Én sajnos betegség miatt nem használok finomlisztet és cukrot sem. :(

      Törlés