2017. szeptember 17., vasárnap

Pavlova torta banánnal, karamellel, és csokoládéval.




Az eső csak esik, és esik, és talán abba sem akarja hagyni, így nagy szükségem volt egy kis hangulatjavító ebéd utáni desszertre. Mivel a hűtőben éppen felhasználásra várakozott a tojásfehérje, így egy hirtelen ötlettől vezérelve Pavlova torta készült. Nem mondhatnám éppen kalóriaszegény desszertnek, de most nem is ez volt az elsődleges szempont. A habcsóklapokat ropogósra szárítottam, majd karamellizált banánnal, vaníliás mascarponekrémmel, és vajkaramellel rétegeztem. Persze a tetejére azért egy kevés olvasztott csokoládé is került......





Hozzávalók a 24 cm-es Pavlovához:

 3 tojásfehérje (nagy)
20 dkg porcukor
 1/2 ek étkezési keményítő
1/2 tk ecet (10%-os)
csipet só


A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot.

Ezután addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy sütőpapírra kanalazzuk rá a kemény habot, majd formázzunk egy kb. 24 cm-es kört. (a közepétől kicsit húzzuk a széle felé a habot, hogy egy kisebb mélyedés legyen)

Helyezzük be 100 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)

Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.



Hozzávalók a 20 és 10 cm-es Pavlovához:

  5 tojásfehérje (nagy)
30 dkg porcukor
1 ek étkezési keményítő
1 tk ecet (10%-os)
csipet só


A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot.

Ezután addig keverjük, még majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy sütőpapírra rajzoljunk egy 20 cm-es, és egy 10 cm-es kört, majd elosztva kanalazzuk rá a kemény habot, és formázzuk meg.

Helyezzük be 100 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)

Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le mindkettőt a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.





 Karamellizált banán hozzávalói:

2-3 db banán
2-3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor


A barna cukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd kevergetve olvasszuk fel. Amikor már felolvadt, adjuk hozzá a felkarikázott banánt, óvatosan forgassuk össze, majd karamellizáljuk pár percig. 

Ezután szűrőkanállal szedjük ki, hűtsük ki teljesen.


 Vaníliás mascarponekrém hozzávalói:

50 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor


A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)



Vajkaramell hozzávalói:

4 ek barna cukor
7 dkg vaj
1 dl habtejszín 


A cukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a a vajat, és a tejszínt.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve, sűrítsük be.




A 24 cm-es habcsóklapot helyezzük tálcára, majd kanalazzunk rá a mascarponekrémből. Ezután rakjuk ki a kihűlt, banánnal, majd csorgassuk meg a karamellel.

Ezután helyezzük rá a 20 cm-es habcsóklapot, majd szintén kanalazzunk rá a mascarponekrémből, rakjunk rá a banánból, és csorgassuk meg a karamellel.

Végül helyezzük rá a 10 cm-es habcsóklapot, kanalazzuk rá a maradék krémet, rakjuk rá a maradék banánt, és csorgassuk rá a maradék karamellt.

Ezután ízlés szerint csorgassuk meg olvasztott csokoládéval.

A Pavlova akkor finom, ha jó ropogós a habcsók, ezért előre megsüthetjük, de csak közvetlen tálalás előtt állítsuk össze, mert különben felpuhul a krémtől.

Tálalás előtt szeleteljük fel, habár szép szeleteket nem fogunk tudni vágni, viszont az íze kárpótol majd bennünket.


2 megjegyzés: