2017. szeptember 20., szerda

Zöldbabfőzelék.




Az ősz beköszöntével egyre többször készül ebédre főzelék, így történt ez most is. Mivel megtalálható még a piacokon és a zöldségüzletekben a zöldbab, és már jó régen főztem belőle főzeléket, rögtön vásároltam is egy kilónyit. A zöldbabfőzelék készülhet rántással, vagy éppen habarással, mi mindkét változatot szeretjük. Most a tejfölös-habarásos mellett döntöttem, és ötletadóként meg is osztom, hogy én hogyan is készítem. A főzelékhez fasírtot sütöttem, de ízlés szerint sült vagy éppen rántott húst, esetleg pörköltet is kínálhatunk mellé.





Hozzávalók:

1 kg sárga hüvelyű zöldbab
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors
2 tk ételízesítő
2 tk pirospaprika
3 ek liszt
2-3 dl tejföl
5 dkg vaj
annyi víz hogy bőven ellepje


A zöldbabnak vágjuk le a két végét, majd ízlés szerint daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.  

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. 

Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt zöldbabot. 

Keverjük alaposan össze, közben szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint sóval és őrölt borssal, öntsük fel annyi vízzel hogy bőven ellepje, majd addig főzzük, míg a zöldbab puhára nem fől.

A tejfölhöz adjuk hozzá a lisztet és a pirospaprikát, majd keverjük simára, csomómentesre.

Ezután öntsük fel egy kevés főzőlével, szintén keverjük simára, majd csorgassuk a forrásban lévő főzelékhez, és kevergetve addig főzzük, míg kellően besűrűsödik. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Ameddig a főzelék elkészül készítsünk hozzá ízlés szerint feltétet. Én pl. fasírtot sütöttem hozzá, de tálalhatjuk egy szelet sült vagy éppen rántott hússal, de a pörkölt is jól illik hozzá.





Tálaláskor szedjük a főzeléket tányérba, majd ízlés szerinti körettel kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése