2017. január 12., csütörtök

Húsgombócos csicseriborsó leves.




A csicseriborsót szeretem, de valamiért mégis ritkán készül belőle ebéd, és akkor is leginkább egy finom leves. (csicseriborsóval készült receptek itt megtalálhatóak) Nem is emlékszem, hogy ennek a levesnek az alapötletével hol is találkoztam, de valahogy rögtön felkeltette az érdeklődésemet, és egy kicsit a magam ízlésére formálva készítettem el. A húsgombóc fűszerezése kissé eltér a megszokottól, és a levesbe is került többféle fűszer, de a végeredmény ennek köszönhetően különösen finom. Mivel konzerv csicseriborsót használtam, így szinte csakis annyi időt kell a főzésre szánni, még a húsgombócok puhára főnek. Ebben a hideg téli időben pedig jólesik elkanalazgatni ezt a laktató, és színeiben nyarat idéző levest. A recept megjelent a novemberi "Küldd el a Recepted" Gizi-receptjei rovatban.




Hozzávalók a húsgombóchoz:

50 dkg darált sertéscomb
2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1 mk őrölt gyömbér
1 mk kurkuma
1 mk só
1 mk őrölt koriander
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 ek apróra vágott petrezselyemzöld


A darált húst tegyük bele egy tálba, majd facsarjuk rá a citromlevet, adjuk hozzá a fűszereket, a zúzott fokhagymát, és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd gyúrjuk össze a masszát.

Ezután nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd tegyük félre felhasználásig. 





Leves hozzávalói:

1 ek olívaolaj
5 dkg vaj
1 db vöröshagyma
2 ek sűrített paradicsom
1 db paprika
1-2 szál zellerzöld
5-6 szál petrezselyemzöld
1 szál lestyán
1-2 db szárított csilipaprika apróra vágva
1 mk őrölt koriander
1 mk kurkuma
1 tk pirospaprika
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
őrölt bors (ízlés szerint)
1/2 citrom leve
1 konzerv csicseriborsó
1 l víz


Az olívaolajat és a vajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és a vékonyra szeletelt paprikát, majd pároljuk pár perc alatt üvegesre. 

Ezután adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, szórjuk meg a fűszerekkel, majd keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel.

Ezután tegyük bele az előzőleg cérnával összekötött zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és főzzük kb. 30 percig. (érdemes a zöldfűszereket összekötni, mert akkor egyben kitudjuk majd venni a levesből)

Vegyük le a tűzről, szedjük ki a zöldfűszereket, botmixerrel pépesítsük, majd tegyük bele az előzőleg elkészített húsgombócokat, és szép lassan addig főzzük, még megfőnek.

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót, facsarjuk hozzá a citromlevet, ha szükséges még ízesítsünk utána, majd főzzük még pár percig. (csakis pár percig főzzük, nehogy a csicseriborsó szétfőjön)




Tálalás előtt szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. A húsgombóc levest imádooom, csicseriborsóval még sosem csináltam, de itt az alkalom. Holnap ezt fogok főzni. Ilyen hidegben tényleg jól esik egy finom meleg leves, ezért volt ma zöldséges szárnyasaprólék-leves szalonnával a lidlkonyha oldaláról. annyi jó desszert is van ott, meg főétel, meg saláta...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsi, remélem nem fogsz csalódni a levesben, és ízlik majd a családnak. Nekünk nagyon ízlett, és a Te zöldséglevesed is nagyon finom lehetett. Köszönöm az ötletet, benézek én is a Lidl konyhába, már régen jártam arra.

      Törlés