2016. március 31., csütörtök

Házi sajtos pulykamell sonka.



Nemrégiben a facebook egyik főzős csoportjában melynek én is a tagja vagyok, futótűzként terjedt el a házi sonkakészítés. Voltak akik csirkemellből készítették el, és voltak akik pulykamellből. Nekem akkor valahogy nem volt rá időm, de a finomabbnál, finomabb házi készítményeket elnézve, eldöntöttem hogy hamarosan sort kerítek rá. Az idő pedig most jött el, és nálam is elkészült ez a boltban vásárolttal össze nem hasonlítható finomság. Én pulykamellet vettem, majd adtam hozzá némi bacont, sajtot, és ízlés szerint fűszereztem. Az elkészítése is roppant egyszerű, így mindenkit csakis biztatni tudok, hogy készítse el saját maga a szendvicsbe valót. Nálunk nagy sikere volt, és mivel eddig is csak nagyon ritkán vásároltam húskészítményeket, ezután már csakis saját készítésű kerül a tányérunkra.






 Hozzávalók:

50 dkg pulykamell (v. csirkemell)
10 dkg bacon
10 dkg sajt (pl. edami, trappista...)
1-2 gerezd fokhagyma 
só (ízlés szerint)
őrölt bors (ízlés szerint)
1 mk pirospaprika

Lekenéshez:

1 ek olaj
1/2 mk pirospaprika





A pulykamellet vágjuk fel kisebb kockákra, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a pirospaprikával, és adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt fokhagymát. Ezután hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Ezután tegyük bele az aprítóba a hús 2/3 részét, adjuk hozzá a felkockázott bacont, és pár perc alatt pépesítsük. (húsdarálón is ledarálhatjuk, ha nem áll rendelkezésünkre aprító)

Ezután adjuk hozzá a maradék húst, és indítsuk el a gépet pár pillanatra, hogy az utólag hozzáadott hús, kissé darabos maradjon.

Ezután adjuk hozzá a húsmasszához az előzőleg apró kockákra vágott sajtot, majd kanállal keverjük alaposan össze.

Vágjunk le egy nagyobb folpack fóliát, majd tegyük rá a húsmasszát, és szorosan tekerjük fel úgy, hogy egy feszes rudat kapjunk. A fólia két végét jó szorosan csavarjuk meg, hogy olyan legyen mint egy nagy szaloncukor.

Ezután vágjunk egy nagyobb alufólia darabot, majd helyezzük rá az előzőleg folpack fóliába csomagolt húst, és szintén szorosan tekerjük fel, a végeit pedig jó szorosan csavarjuk meg.

Egy jénai tálba (v. kisebb tepsibe) öntsünk kb. 2,5-3 dl vizet, majd helyezzük bele a becsomagolt húsrudat.

Ezután tegyük be előmelegített sütőbe, majd 120-130 fokon gőzöljük 1 órán át.

Amikor letelt az idő, vegyük ki a sütőből, majd óvatosan, nehogy a kezünket felcsapja a gőz, csomagoljuk ki az elkészült sonkát. (gőzölés közben elég sok vizet enged a hús, így nem kell attól tartani, hogy esetleg megég a csomagolás alatt)

Az olajat keverjük össze a pirospaprikával, majd alaposan kenjük körbe a még meleg sonkatekercset, és ezután hagyjuk teljesen kihűlni.





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pulykamell sonkát, majd friss péksüteménnyel, kenyérrel....... kínáljuk. Kínálhatjuk pl. reggelire, beletehetjük szendvicsbe.... Hűtőben, zárható dobozban pár napig tárolhatjuk.


6 megjegyzés:

  1. a felvágottakat nem sütőben szoktuk csinálni... egyszer próbáld meg egy fazékban 80 fokon abálni ... akkor igazi olyan jellegűt fogsz kapni mint a bolti... és hajszálvékonyan lehet majd szeletelni... monjuk én présben csinálom... ez is jó csak a 130 fok szerintem sok neki... 80 fokon abáljuk 2 órán át... de ez csak az én véleményem... egyszer majd ha van kedved próbáld ki így.. meglátod más jelleget fogsz kapni... üdv Vali

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vali! Köszönöm a tanácsodat, mindenképpen megfogadom, és kifogom próbálni úgy is. Én most készítettem először, a neten látottak alapján. Így is nagyon finom volt, főleg a boltihoz képest.

      Még egyszer köszönöm! Üdv. Gizi

      Törlés
  2. un queso casero impresionante y saludable me gusta mucho Gizi,abrazos

    VálaszTörlés
  3. Már másutt is olvastam, akkor sem jöttem rá, most megkérdezem: mi az az "mk"? A tk-ról tudom, teáskanál. A kk, az kávéskanál, az ek meg evőkanál...de nem hiszem, hogy az mk az merőkanál lenne :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen megválaszolom a kérdésed, az "mk" az mokkáskanál. A legkisebb kanál, mellyel a kávét keverjük.Van aki kk-kávéskanálnak, és vannak mint pl. én is mk-mokkáskanálnak írjuk. (elolvasva egy receptet, a merőkanálnyi hozzávaló talán kissé sok lenne :) )

      Törlés