2016. március 12., szombat

Almás-krémes torta.




A hétvégére egy régebben igen sokszor megsütött süteményt "almás krémest" terveztem be, mivel az utóbbi időben teljesen megfeledkeztem róla. Gondolom sokan emlékeznek még erre a süteményre, mivel volt időszak amikor igencsak közkedvelt volt. Éppen a hozzávalókat szedtem össze, amikor úgy döntöttem, hogy a tésztalapokat kör alakúra  nyújtom majd ki, így sütemény helyett inkább tortát sütök. A tészta is, és a töltelékek is maradtak az eredeti receptben szereplők, csak így mutatósabb kivitelben került az asztalra. Felszeletelés után pedig a régi, finom ízek köszöntek vissza, mi pedig nosztalgiázva falatoztuk.





 Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

60 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
1-2 ek tejföl


A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd adjuk hozzá a margarint, és morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, egy evőkanál tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha szükséges, akkor még adjunk hozzá tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

Ezután osszuk el három felé a tésztát, majd külön-külön nyújtsuk ki tortalap nagyságúra, és egy tepsi hátlapján, közepes hőmérsékletű sütőben, pár perc alatt süssük szép világos színűre a lapokat. (én sütőpapíron nyújtottam ki, majd azzal együtt helyeztem rá a tepsi hátlapjára)

Az elkészült tésztalapokat hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.






 Vaníliás krém hozzávalói:

2 cs vaníliás pudingpor
4 dl tej
2 db tojássárga
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor


A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a felkockázott, puha margarint, majd keverjük jó habosra.

A pudingport keverjük simára egy kevés hideg tejjel, majd keverjük hozzá a tojássárgákat is.

A maradék tejhez adjuk hozzá a pudingos keveréket, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.

Ezután kevergetve hűtsük ki teljesen. (ha kevergetve hűtsük ki, akkor nem lesznek benne kis csomók)

A cukros-margarinos keverékhez ezután apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt pudingot, majd szintén keverjük jó habosra.






Almás töltelék hozzávalói:

1 kg alma
2 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1/2 citrom leve
1 dl fehérbor
15 gramm zselatin (por)
0,5 dl víz
a szóráshoz 6-8 db babapiskóta összemorzsolva

Tetejére:

10 dkg csokoládé (70%-os)
4 dkg vaj


Az almát hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel.

Egy serpenyőbe öntsük bele a bort, adjuk hozzá a feldarabolt almát, szórjuk meg a cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, majd facsarjuk rá a citromlevet, és keverjük alaposan össze.

Ezután állandó kevergetés mellett addig főzzük, még a leve teljesen elpárolog, és az alma puhára fől. (pár percig kell csak főzni)

A zselatint keverjük simára a vízzel, majd öntsük hozzá a megfőtt almához. Ezután keverjük alaposan össze, és főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük ki.






Torta összeállítása:

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki papírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot. 

Ezután kanalazzuk rá a vaníliás krémet, és egyenletesen simítsuk el, majd helyezzük rá a következő tésztalapot. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. 

Ezután szórjuk meg az összemorzsolt babapiskótával, és kanalazzuk rá a kihűlt almás töltelékek, majd helyezzük rá a maradék tésztalapot.
Ezután  tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy az almás töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (én egész éjszakára a hűtőbe tettem)

A csokoládét tördeljük bele egy tálba, adjuk hozzá a vajat, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel. 

Ezután vegyük ki a hűtőből a tortát és öntsük rá az olvasztott csokoládét, majd tegyük vissza még a csokoládé teljesen megdermed a tetején.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, helyezzük tortatálra, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése