2016. március 23., szerda

Májpástétom csirkemájból olaszos fűszerezéssel.





A bőségesen megterített húsvéti asztalon a főtt sonka, a töltött tojások, és a különböző saláták mellett hagyjunk helyet pl. egy finom májpástétomnak is. Egy szelet friss kenyérrel, péksüteménnyel, vagy éppen egy szelet sós kaláccsal biztosan nagy keletje lesz. Én pl. már jó ideje elterveztem hogy házilag készítek májpástétomot, és a receptet is régebben kinéztem Balázsnál a "Rántott hús wokban" blogban, de eddig mindig csak halogattam. Végül elérkezettnek láttam az időt, és a napokban sütött medvehagymás kalács mellé, (kalács recept itt található) végre elkészült a pástétom is. Az egész folyamat nem tart bő fél óránál tovább, majd irány a hűtő hogy az ízek jól összeérjenek, és a pástétom megfelelő állagú legyen. Az íze pedig még csak össze sem hasonlítható a boltban vásárolt pástétomokkal, májkrémekkel.






Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
20 dkg libazsír (v. kacsazsír, sertészsír)
2 nagy vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl édes fehérbor
8 db friss zsályalevél (v. 1 tk szárított)
1 tk kakukkfű (szárított)
1 tk majoránna (szárított)
1 tk oregánó (szárított)
őrölt bors (ízlés szerint)
2 tk só






A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre.

Egy serpenyőbe olvasszuk fel a libazsírt, majd adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát, és kisebb lángon 15 perc alatt karamellizáljuk szép világos színűre. A karamellizálás végefelé adjuk hozzá a fokhagymát is.

Közben tisztítsuk meg a májat az inas részektől, majd vágjuk nagyobb darabokra, (2-3 felé) és adjuk hozzá a hagymához. Ezután adjuk hozzá a friss zsályaleveleket, keverjük össze, majd pároljuk kb. 5 percig.

Ezután ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, forgassuk össze, majd öntsük fel a borral. (a sót majd csak a végén adjuk hozzá!!!)

Ezután kisebb lángon, többször átforgatva pároljuk 15 percig, hogy a máj kellően átsüljön, de nehogy kiszáradjon, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.

Amikor a máj már csak langyos, vegyük ki belőle a zsályaleveleket, majd adjuk hozzá a sót, és botmixerrel pépesítsük, vagy turmixoljuk le. (közben kóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk)

Ezután öntsük át egy tálba, takarjuk le, majd tegyük be a hűtőbe tálalásig. Ízlés szerint önthetünk rá egy vékony  réteg zsírt, majd úgy tegyük be a hűtőbe pár órára, vagy akár egész éjszakára, hogy az ízek jól összeérjenek.






A zsírréteggel felöntött pástétom akár egy hétig is eláll a hűtőben. Kínálhatjuk pl. reggelire vagy éppen vacsorára. Egy szelet friss kenyérrel, péksüteménnyel, vagy ízlés szerint egy szelet sós kaláccsal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése