2015. június 8., hétfő

Joghurtos csokoládékrém epervelővel.




Szikrázó napsütéssel, és mondhatni rekkenő meleggel indult ez a hét, ezzel is kedvezve az eper érésének. A nagy melegben pedig bizony jól esik egy hideg pohárkrémet elkanalazgatni, így aztán ebéd utáni desszertnek nem is készülhetett volna más. Nemrégiben bukkantan rá Boldog Kukta blogjában egy joghurtos pohárkrémre, majd kissé a saját ízlésünkre formálva készítettem el. Én pl. kihagytam a bazsalikomot, mert igaz szeretek új ízeket kipróbálni, de tartottam tőle, hogy ezzel csak én vagyok így. Tehát a bazsalikom nálam kimaradt, kicsit más lett az ízesítése, de ez semmit nem változtatott a pohárkrémen, mert jól lehűtve nagyon, de nagyon finom volt így is.






Hozzávalók a joghurtos csokoládé krémhez:

3,5 dl citrom ízű joghurt (3 db Danone)
10 dkg fehér csokoládé (Milka)
1 dl tej
2 cs vaníliás cukor
10 gramm zselatin (por)


A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd vegyük le, és keverjük simára a joghurttal. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejet, és a zselatint.

Ezután kevergetve melegítsük forráspontig, majd öntsük bele a poharakba. (melegítés közben a zselatin szépen feloldódik)

A meleg krémet hagyjuk hűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.





Epervelő hozzávalói:

50 dkg eper
10 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
1 csipet őrölt fahéj
1,5 dl víz
10 gramm zselatin (por)


Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk félbe a nagyobb szemeket.

Ezután öntsünk hozzá 1 dl vizet, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahéjat, majd forraljuk fel, és főzzük kb. 2 percig. (tovább ne nagyon főzzük, mert szétesnek az eperszemek)

A maradék vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük, még teljesen feloldódik.

Ezután öntsük hozzá az eperhez, majd óvatosan keverjük össze, és hűtsük le, hogy éppen csak langyos legyen.

Vegyük ki a hűtőből a megdermedt krémet, majd kanalazzuk rá az epervelőt. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy az epres réteg is teljesen megdermedjen.





Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az elkészült pohárkrémet, majd rögtön kínáljuk.


1 megjegyzés:

  1. ááááá, az isteni eper, gyönyörűen néz ki, és biztos isteni finom is:) kár, hogy már nem lesz sokáig...tessék, használjuk ki az utolsó eper hajrát, és főzzünk sok sok eperlekvárt :) itt találtok receptet is hozzá http://glurl.co/befozok

    VálaszTörlés