2014. november 16., vasárnap

Sütőtökös sajttorta.




Nagyon szeretjük a sajttortát, így amikor rábukkantam erre a receptre, rögtön tudtam hogy hamarosan megfogom sütni.  Mivel ezt a tortát vízfürdőben kell sütni, majd a tortaformában teljesen kihűteni, így tegnap el is készült. Az éjszakát a hűtőben töltötte, ma pedig a nagy várakozást követően végre elérkezett a kóstolás ideje. Mivel a recept angol nyelven volt írva, így azért kicsit aggódtam, hogy sikerül-e a recept lefordítása után azt kapnom a tortától amit várok. Most már bátran kijelenthetem hogy igen, azt kaptam. A torta már látványra is elnyerte a tetszésemet, és amikor megkóstoltam, az elégedettségem még fokozódott. A torta habkönnyű, és már magában is nagyon finom, melyet a tetejére kanalazott habos-krém még ízletesebbé tett.







Hozzávalók a sütőtökös részhez:

20 dkg sütőtök (előzőleg megsütve)
15 dkg barna cukor
1,3 dl mogyoróolaj
1 db tojás
1/2 tk vaníliaaroma
10 dkg liszt
1/2 tk szódabikarbóna
1 mk őrölt fahéj
késhegynyi szerecsendió
csipet só


A keverőtálba tegyük bele az előzőleg megsütött, majd teljesen kihűtött sütőtököt. Ezután adjuk hozzá a barna cukrot, a tojást, a vaníliaaromát, és az olajat, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.

A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal, a szerecsendióval, és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a tökös keverékhez. Ezután pár perc alatt keverjük simára a masszát, és tegyük félre.






Hozzávalók a krémsajtos részhez:

35 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
4 dkg tejföl
1/2 tk vaníliaaroma
2 tk liszt
2 db tojás (kicsi)


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a mascarponét, a tejfölt, a lisztet, és a vaníliaaromát, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és szintén keverjük alaposan össze.

Egy 23 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd csomagoljuk be, többrétegű alufóliába, hogy sütésközben a víz nehogy beszivárogjon. 

Az előkészített tortaformába ezután a sütőtökös masszának kicsivel több mint a felét kanalazzuk bele, majd egyenletesen simítsuk el.

Ezután kanalazzuk rá a krémsajtos keveréket, majd pötyögtessük a tetejére a maradék sütőtökös masszát. 

Egy magasabb falú tepsibe helyezzük bele a tortaformát, majd kb. a 2/3 részéig töltsük fel forró vízzel. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük a gőzfürdőben 60-65 percig. A sütési idő felénél fedjük le a tortaforma tetejét alufóliával, nehogy nagyon barnára süljön a teteje. (én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem)

Amikor lejárt a sütési idő, zárjuk el a sütőt, majd vegyük le a fóliát a torta tetejéről, toljuk vissza a sütőbe, és résnyire nyitott ajtónál hagyjuk langyosra hűlni. Ezután nyissuk ki teljesen a sütő ajtaját, vegyük ki a formát a vízből, majd hűtsük ki teljesen. 

A kihűlt tortát a formában hagyva, tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, és szépen tudjuk majd szeletelni.






Habos-krém hozzávalói:

15 dkg mascarpone
3 dkg vaj
10  dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
1-2 dl Hulala (v. habtejszín)



A mascarponét keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal, és a citromlével.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd fakanállal, apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez. (keverés közben kóstoljuk meg, és ízlés szerint keverjük hozzá a habot)


A tálalás előtt a torta tetejére kanalazzuk rá a krémet, majd szórjuk meg őrölt fahéjjal. Ezután éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése