2014. november 21., péntek

Sütőtökös-kakaós kalács.




Nagyon ritkán sütök kalácsot, most viszont egy kalácssütő receptverseny kedvéért rászántam magam. Ezzel a sütőtökös kaláccsal pedig már elég régen szemezek, most aztán itt volt a remek alkalom hogy megsüssem. A kalácsom pedig a versenyben a legtöbb szavazatot kapta, így igen hasznos, és szép konyhafelszerelési tárgyakat nyertem vele. Az eredeti receptet először Andreánál az Arany Tepsi blogban láttam meg, így köszönöm neki ezt a remek receptet. A kalács pedig nagyon, de nagyon finom volt. A tésztája pille könnyű és foszlós, nem is kívánhattam volna jobbat. A sütőtök íze egyáltalán nem érződik a tésztán úgy, hogy akiket esetleg ez tartana vissza a sütéstől, azok is bátran hozzáláthatnak. Mi pl. fügelekvárral és forró kakaóval fogyasztottuk el reggeli, de ez már ízlés dolga.







Hozzávalók a sütőtökös tésztához:

15 dkg liszt
2,5 dkg rétes liszt
0,7 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 ek cukor
nagy csipet só
1,5 dkg margarin
1 tojássárgája (kicsi)
8 dkg sütőtök (előzőleg megsütve)



A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt.

Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót, és a maradék cukrot. Az előzőleg megsütött és teljesen kihűtött sütőtököt villával alaposan nyomkodjuk össze.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd először kanalazzuk rá sütőtököt, ezután pedig a lisztes keveréket. 
Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen bő egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.







Hozzávalók a kakaós tésztához:

12,5 dkg liszt
2,5 dkg rétes liszt
0,7 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 ek cukor
nagy csipet só
1,5 dkg margarin
1 tojássárgája (kicsi)
1 ek kakaó (cukrozatlan)


A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt.

Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót, a maradék cukrot, és a kakaót.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztes-kakaós keveréket. 
Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kb. 50 perc alatt kelesszük duplájára a tésztát.







Lekenéshez:

1,5 ek főzőtejszín
1 dkg margarin (olvasztott)
1-2 ek tej


Amikor mindkét tészta megkelt, nyújtsuk ki azonos méretűre. Ezután a sütőtökös tésztát kenjük le a főzőtejszínnel, és helyezzük rá a kakaós tésztát, majd tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. Végül pedig szorosan tekerjük fel.

Egy sütőformát zsírozzunk ki, majd helyezzük bele a tésztát. Ezután letakarva, meleg helyen kelesszük 45 percig.
Amikor a tészta megkelt, kenjük le az olvasztott margarinnal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le a tejjel, majd takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk így kb. 10 percig. Ezután óvatosan borítsuk ki a formából, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése