2014. november 26., szerda

Hajtovány.




Ködös, nyirkos reggelre ébredtünk, és valahogy nem vágytam másra, csakis arra, hogy finom kelt tészta illata lengje be a lakást. Mivel nagyon ritkán sütök kelt tésztát, viszont ezt az egyszerű receptet már jó ideje szerettem volna kipróbálni, így el is határoztam hogy ma megsütöm. (Limara receptje alapján) A tészta gyönyörűen megkelt, majd a sütőbe többször bekukkantva, igazán elégedett voltam a látvánnyal is. A sütőből kivéve pedig az egész konyhát belengte a finom sült tészta illata. (már ekkor jó nagyokat nyeltem) Alig győztem kivárni, hogy langyosra hűljenek ezek a szépséges hatoványok, és végre megkóstolhassam. A légiesen könnyű tészta pedig langyosan olyan finom, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni.





 Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
3 dl tej
1 db tojássárga (nagy)
0,5 dl olaj
2 tk só (v.ízlés szerint)
1 mk cukor
2,5 dkg élesztő (friss)

lekenéshez 1 kicsi tojás


Az élesztő futtassuk fel 1 dl langyos-cukros tejben. Ezután a tojássárgát keverjük össze a maradék langyos tejjel, az olajjal, és a felfuttatott élesztővel.

A lisztet keverjük össze a sóval.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a tejes-élesztős...... keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztet. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!)

Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy lisztezett kelesztőtálba, és meleg helyen, kelesszük egy órán át.

Ezután borítsuk a megkelt tésztát lisztezett felületre, és nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg a sajtos töltelékkel.




Sajtos töltelék hozzávalói:

10 dkg sajt
10 dkg vaj
1 db tojás
1/2 tk só


A sajtot reszeljük le, majd adjuk hozzá a puha vajat, a sót, az egész tojást, majd keverjük alaposan össze.

A vékonyra kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a sajtos keveréket, majd egyenletesen kenjük meg vele a tésztát.

Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd éles késsel vágjuk fel trapéz alakúra.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük egymástól távolabb a felvágott tésztát, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük még 20 percig.  (sütés közben megfog nőni a tészta, ezért legyen közöttük elég távolság)

Ezután az újrakelesztett  tészta tetejét kenjük le felvert tojással, és ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)




Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy kínáljuk. (langyosan a legfinomabb, de szerintem hidegen is elfogy majd mind az utolsó morzsáig)


2 megjegyzés:

  1. Fantasztikus! Mindig csodálom azt, aki képes a kelt tésztáből ilyen szépségeke készíteni :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Egyszer már én is sütöttem hasonlót a neve volt más és valóban nagyon finom! Most ismét jó lenne belőle:-))

    VálaszTörlés