2014. november 26., szerda

Hajtovány.




Ködös, nyirkos reggelre ébredtünk, és valahogy nem vágytam másra, csakis arra, hogy finom kelt tészta illata lengje be a lakást. Mivel nagyon ritkán sütök kelt tésztát, viszont ezt az egyszerű receptet már jó ideje szerettem volna kipróbálni, így el is határoztam hogy ma megsütöm. (Limara receptje alapján) A tészta gyönyörűen megkelt, majd a sütőbe többször bekukkantva, igazán elégedett voltam a látvánnyal is. A sütőből kivéve pedig az egész konyhát belengte a finom sült tészta illata. (már ekkor jó nagyokat nyeltem) Alig győztem kivárni, hogy langyosra hűljenek ezek a szépséges hatoványok, és végre megkóstolhassam. A légiesen könnyű tészta pedig langyosan olyan finom, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni.





 Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
3 dl tej
1 db tojássárga (nagy)
0,5 dl olaj
2 tk só (v.ízlés szerint)
1 mk cukor
2,5 dkg élesztő (friss)

lekenéshez 1 kicsi tojás


Az élesztő futtassuk fel 1 dl langyos-cukros tejben. Ezután a tojássárgát keverjük össze a maradék langyos tejjel, az olajjal, és a felfuttatott élesztővel.

A lisztet keverjük össze a sóval.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a tejes-élesztős...... keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztet. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!)

Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy lisztezett kelesztőtálba, és meleg helyen, kelesszük egy órán át.

Ezután borítsuk a megkelt tésztát lisztezett felületre, és nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg a sajtos töltelékkel.




Sajtos töltelék hozzávalói:

10 dkg sajt
10 dkg vaj
1 db tojás
1/2 tk só


A sajtot reszeljük le, majd adjuk hozzá a puha vajat, a sót, az egész tojást, majd keverjük alaposan össze.

A vékonyra kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a sajtos keveréket, majd egyenletesen kenjük meg vele a tésztát.

Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd éles késsel vágjuk fel trapéz alakúra.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük egymástól távolabb a felvágott tésztát, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük még 20 percig.  (sütés közben megfog nőni a tészta, ezért legyen közöttük elég távolság)

Ezután az újrakelesztett  tészta tetejét kenjük le felvert tojással, és ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)




Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy kínáljuk. (langyosan a legfinomabb, de szerintem hidegen is elfogy majd mind az utolsó morzsáig)


4 megjegyzés:

  1. Fantasztikus! Mindig csodálom azt, aki képes a kelt tésztáből ilyen szépségeke készíteni :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Egyszer már én is sütöttem hasonlót a neve volt más és valóban nagyon finom! Most ismét jó lenne belőle:-))

    VálaszTörlés
  3. Most vettem ki őket a sütőből.Az enyémek szétcsúsztak és kissé összeértek a végére, de hatalmasak.:)Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézésedet kérem, hogy csak most válaszolok! Nagyon köszönöm, hogy megsütötted, és attól hogy kicsit szétcsúsztak, gondolom még ugyanolyan finom volt mint az enyém. Én langyosan nem tudok ellenállni, csak eszem, és eszem. :)

      Törlés