2014. november 8., szombat

Sütőtökös-diós torta.




Nagy kedvencem a sütőtök, így aztán szívesen használom fel különböző ételek, sütemények készítéséhez. (sütőtökös receptek itt megtalálhatóak) Az előzőleg megsütött sütőtök most éppen egy egyszerű kevert tésztába került bele, apró diódarabokkal együtt. A sütőtöktől, és az olívaolajtól a torta tésztája finom szaftos lett. Az elkészült tortát tálalás előtt egy finom mascarponekrémmel koronáztam meg, majd úgy kínáltam. A könnyű, szaftos tészta a roppanós diódarabkákkal, és a mascarponés-habos krémmel egyszerűen abbahagyhatatlan......







 Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:


25 dkg liszt
15 dkg sütőtök (előzőleg megsütve)
10 dkg dió
1 cs sütőpor
20 dkg barna cukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
1 dl extra szűz olívaolaj
1 dl tejföl
1 tk őrölt fahéj



Egy tálba keverjük össze a lisztet a sütőporral, az őrölt fahéjjal, és az apró darabokra vágott dióval. 

Egy másik tálba keverjük habosra az egész tojásokat a barna cukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a tejfölt, és az olívaolajat is. (ízlés szerint étolajat is keverhetünk hozzá)
Végül keverjük hozzá az előzőleg megsütött, majd teljesen kihűtött sütőtököt is.

Ezután a lisztes keverékhez öntsük hozzá a sütőtökös keveréket, majd keverőkanállal, alaposan keverjük össze a tésztát.

Egy 24 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában pár percig, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.







 Mascarponés-habos krém hozzávalói:


15 dkg mascarpone
10 dkg vaj
20 dkg barna cukor (por)
1 cs vaníliás cukor
1 dl habtejszín (v. Hulala)



Tegyük egy keverőtálba a mascarponét, a lágy vajat, a porrá őrölt barna cukrot, és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel keverjük ki habosra.

A habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.





Tálalás előtt kanalazzuk a habos-mascarponekrémet a torta tetejére, szórjuk meg őrölt fahéjjal, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Gizike, imádom ezt a fantasztikus finom tortát, A mascarpone krémmel nagyon jól néz ki! Puszillak

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Igazi őszies ízű és hangulatú sütemény. Ha itt volna előttem, lehet, hogy én sem bírnám abbahagyni. :)

    VálaszTörlés