2014. február 18., kedd

Zöldséges halleves.



 Erre a hétre is jutott egy halas étel, méghozzá egy egyszerű zöldséges halleves. A receptet már nem is emlékszem pontosan hogy hol láttam meg, és már nem is mostanában volt, de örülök hogy akkor elmentettem. Éppen volt itthon 2 db olajos füstölt tőkehalfilé, így abból készítettem el. Az eredeti receptben lazacból készült, de a tőkehallal is nagyon finomra sikerült.  Legközelebb azért lazaccal is elkészítem majd.  Halkedvelőknek bátran merem ajánlani.






Hozzávalók:

20 dkg füstölt tőkehalfilé olajban
1 db főzőhagyma (fehér)
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
1 db paszternák (v. petrezselyemgyökér)
1/2 zellergumó
1 dl fehérbor
2 dl tejszín
7 dl víz
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
2 db zöldségleves kocka
1 db babérlevél
1/2 citrom leve
kakukkfű (ízlés szerint)



A hagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. (én kisebb kockákra vágtam fel) A halfilét szedjük ki az olajból, majd csepegtessük le, és szintén  daraboljuk fel.

Az olajat amiben a hal volt, öntsük bele egy edénybe, majd hevítsük fel. (ízlés szerint használjunk az olajból, nehogy túl zsíros legyen a leves)

A felhevített olajhoz adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, majd pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd kevergetve pirítsuk pár pillanatig, vigyázva nehogy a fokhagyma megégjen. Ekkor adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és pirítsuk pár percig, majd öntsük fel a borral, és félig lefedve 5-6 percig pároljuk. Ezután öntsük fel a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel, és adjuk hozzá a leveskockát. Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve, főzzük puhára a zöldségeket. (a sózással óvatosan bánjunk, mert a hal eléggé sós)

Amikor a zöldségek megpuhultak, ízlés szerint ízesítsük citromlével, és adjuk hozzá a feldarabolt füstölt halfilét. Ezután forraljuk fel, majd óvatosan kevergetve csorgassuk hozzá a tejszínt. Főzzük 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk tálalás előtt kicsit állni.

Tálalás előtt merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg frissen szedett kakukkfűvel.

1 megjegyzés: