2013. október 19., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Szűzpecsenye tejszínes-petrezselymes krumplival.



Ez a hétvégi menü most úgy állt össze, hogy először is eldöntöttem, hogy ezt a tejszínes-petrezselymes krumplit fogom elkészíteni. Mivel sokszor gondban vagyok, hogy milyen köretet készítsek, így nagyon megörültem amikor megláttam a Mindmegette .hu-n Habliliom remek receptjét. Így aztán a köret már meg volt, csak a húsos részét kellett még összehozni. Mivel volt még a fagyasztóba egy szép sertés szűzpecsenye, így azt vettem elő, majd fűszereztem, magos mustárral megkentem, majd szeletelt bacon alá rejtve sütöttem meg.  A hús a baconnek köszönhetően sütés közben nem száradt ki, a szintén sütőben készült tejszínes-petrezselymes krumpli pedig nagyon jól illett hozzá.






Pecsenye hozzávalói:

1 kisebb sertés szűzpecsenye
20 dkg szeletelt bacon
2-3 ek dijoni magos mustár
szerecsendió
kakukkfű
majoranna
0,5 dl fehérbor
2-3 ek olívaolaj



Vágjunk le egy nagyobb darab fóliát, majd fektessük rá a baconszeleteket úgy, hogy a szeletek egymást fedjék. Ezután szórjuk meg ízlés szerint a fűszerekkel.

A szűzpecsenyét ízlés szerint sózzuk, majd kenjük körbe a magos mustárral. Ezután fektessük rá a befűszerezett baconre, és a fólia segítségével tekerjük fel, majd csomagoljuk be. Tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. (én egész éjszakára betettem a hűtőbe)
Sütés előtt vegyük ki a hűtőből a bepácolt húst, és csomagoljuk ki a fóliából!!!!!

Egy tepsit béleljünk  ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a szűzpecsenyét. Öntsük alá a bort, és locsoljuk meg az olívaolajjal, majd fedjük le a tepsit alufóliával. 

Helyezzük be a sütőbe, és közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd addig süssük még a bacon szép pirosra sül. 

A sütőből kivéve, hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.






Tejszínes-petrezselymes krumpli hozzávalói:

1 kg krumpli
1 nagy csokor petrezselyemzöld
10 dkg sajt
1,5 dl főzőtejszín
5 dkg vaj
őrölt bors
kakukkfű


A krumplit pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. Ezután ízlés szerint szórjuk meg sóval, és alaposan forgassuk össze.

Egy tepsit kenjük ki a vaj felével, majd tegyük bele a fele mennyiségű krumplit. Ezután szórjuk meg az apróra összevágott petrezselyemzöld felével, majd fedjük be a maradék krumplival. 
A krumpli tetejére ezután szórjuk rá a maradék petrezselyemzöldet.

A tejszínt keverjük össze ízlés szerint az őrölt borssal, és a kakukkfűvel.

A tepsiben lévő krumplira óvatosan öntsük rá a tejszínes-fűszeres keveréket, majd csipkedjük rá a maradék vajat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, hogy a krumpli félig megpuhuljon.
Ekkor vegyük ki s sütőből, és szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal, majd tegyük vissza és süssük szép pirosra.

Tálaláskor a felszeletelt szűzpecsenyét a tejszínes-petrezselymes krumplival kínáljuk. Ízlés szerint salátát is adhatunk mellé.

2 megjegyzés:

  1. Woow que delicia muy buena pinta me encanta como está servido,abrazos.

    VálaszTörlés
  2. Gizike, nagyon guszta és finom pecsenyét készitettél a hétvégére...pláne az a finom ropogós krumpli, imádom ezeket a rusztikus izeket, szivesen megebédeltem volna veletek! Puszillak

    VálaszTörlés