2012. július 5., csütörtök

Málnás-ricottás brownie.



A rekkenő hőségnek köszönhetően, már napok óta nem sütöttem, így aztán szép lassan elvonási tüneteim vannak. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy dacolva a nagy meleggel, vagyis ez csakis részben igaz, mert a hajnali órákban azért kicsit kellemesebb levegőnek köszönhetően, nekiláttam a sütkérezésnek. Olyan süteményt szerettem volna, amelyik jó csokoládés, na és a rengeteg málnának, mely a kertben terem, málnát is tartalmaz. Így született aztán meg ez a finom csokoládés brownie, melyet egy ricottás réteg alatt, málnaszemekkel megszórva sütöttem meg. A végeredmény pedig olyan finom lett, hogy ezért érdemes volt hajnalok-hajnalán hozzálátni a sütéshez. Tálaláskor málnaöntettel kínáltam, amely  igazán nagyon jól illett hozzá.






Hozzávalók 22 x 22 cm-es formához:


12 dkg vaj
10 dkg csokoládé (65%-os)
15 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
13 dkg liszt
1 tk sütőpor
csipet só
2 db tojás


A vajat és a csokoládét tegyük egy tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a barna cukrot. Ezután hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a vaníliás cukrot, és egyesével a tojásokat is.
Végül szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd keverjük alaposan össze.
A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát, és tegyük félre.


Ricottás rész hozzávalói:

25 dkg ricotta
1 db tojás
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
reszelt citromhéj

tetejére kb. 20 dkg málna


A ricottát tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a reszelt citromhéjat, és kézi habverővel keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a vaníliás pudingport is.

A sütőformában lévő csokoládés massza tetejére óvatosan öntsük rá a ricottás keveréket, és egy spatulával simítsuk el egyenletesen.
Ezután szórjuk a tetejére a málnaszemeket.

Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük kb. 40 percig. (én légkeverésnél 150 fokon sütőpapírral letakarva sütöttem 30 percig, majd a papírt levéve még 10 percig)
A sütőből kivéve a sütőformába hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel. Ízlés szerint kínálhatunk mellé még málnaöntetet is.


12 megjegyzés:

  1. Nekem ez nagyon tetszik.Van ribizlim, lehet elkészítem vele!:-)

    VálaszTörlés
  2. Most kínozni akartál ezzel a sütivel:) Csodaszép, olyan kívánatos:)

    VálaszTörlés
  3. Jaj de szép! Hétvégi programnak jó lesz, megcsinálom.

    VálaszTörlés
  4. Hú, gyönyörű szép lett:) Isteni finom lehet a málna öntettel, sokkal jobb, mint egy sima brownie.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű, csodás, ízletes. De hát milyen is lenne, ha Gizi készíti?:)) Mondd csak van olyan is, amikor neked valami nem sikerül?:)

    VálaszTörlés
  6. Gizikém, ez megint fantasztikus! Honnan ez sok finomság?! Te is kimeríthetetlen vagy! :o) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  7. Itt is elkelne egy hős, aki süt valami finomat, mondjuk egy málna öntetes brownie-t:)

    VálaszTörlés
  8. Ez nagyon tuti, azt a szeletkét el is csórnám tesztelés céljából :)

    VálaszTörlés
  9. Lányok köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Az ötlet onnan jött, hogy volt itthon egy ricotta amit már nem lehetett tovább tartogatni, na meg rengeteg idén is a málna. Gondoltam kipróbálom így a browniet, ha nem sikerül, legfeljebb megy a kukába.:))
    Most végre a túrós réteg olyan szép világos maradt mint amilyennek szerettem volna. A málna öntettel pedig egyszerűen nem tudtuk abbahagyni olyan finom volt.

    VálaszTörlés
  10. Ez is valami szenzacios kulonleges brownie, amirol meg almomban sem hallottam, es nem is lattam. Gyonyoru, es nagyon, de nagyon finom. Fel is tettem a Google 1-re!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth nagyon köszönöm, hogy megosztottad a Google-n!!! Ezt a receptet sütés előtt találtam ki, mivel volt egy ricotta itthon, meg jó sok málna. Nagyon finom volt, így legközelebb is megsütöm, csak esetleg a gyümölcsöt változtatom meg.

      Törlés