2011. október 27., csütörtök

Harcsa vincellér módra.



Az utolsó othelló szőlőfürtök várakoztak a gyümölcsöskosárba, így azon gondolkoztam, mit is készítsek belőlük. Süteményt már sütöttem, bőségesen szemezgettük is eddig, így mindenképpen valami különlegességre gondoltam. Elővettem a "100 legjobb recept borral" című szakácskönyvemet, és elkezdtem lapozgatni. Hamarosan meg is akadt a szemem a "Harcsa vincellér módra" recepten. Végigolvasva már teljesen biztos voltam benne, hogy megtaláltam a számomra legmegfelelőbb receptet. Szerencsére még harcsa is volt a fagyasztóba, így minden hozzávalót összeszedtem, és már hozzá is láttam a főzéshez. A recepten csak annyit változtattam, hogy én liszt helyett a mártást kukoricakeményítővel sűrítettem be. A végeredmény pedig meggyőzött arról, hogy jól döntöttem, mert a harcsa nagyon finomra párolódott a fűszeres borban, a mártás pedig igazán jól illett hozzá. Köretnek párolt rizst kínáltam, mint az eredeti receptben szerepelt, de szerintem krumplipürével is nagyon finom lehet. Bátran merem ajánlani mindenkinek.





Hozzávalók:

60 dkg harcsafilé
50 dkg vörös szőlő (nálam otelló)
3 dl vörösbor
3 dkg vaj
1 ek kukoricakeményítő
őrölt fehér bors
1 db babérlevél
3-4 szegfűszeg
1 mk fahéj
2 ek méz (el is hagyható)

A harcsafilét ízlés szerint besózni, és megszórni őrölt fehér borssal, majd 30 percig állni hagyni, hogy az ízek kicsit átjárják.
Ezután beletenni egy serpenyőbe,  felönteni a borral, majd hozzáadni a babérlevelet, a szegfűszeget, és az ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahajat. 
Lefedve kb. 10 perc alatt készre párolni a harcsaszeleteket, majd kiszedni és tálalásig melegen tartani.

A visszamaradt fűszeres borba, belekanalazni a mézet, hozzáadni a vajat, majd kevergetve addig melegíteni még a vaj teljesen felolvad. (a méz el is hagyható!!!, de mi édesebben szeretjük a gyümölcsmártást azért tettem bele)
Ezután beletenni a leszemezett szőlőt, majd szép lassan, néha óvatosan megkeverve, kb 5 percig főzni.

A kukoricakeményítőt egy pici vízzel simára keverni, és állandó keverés mellett a szőlőhöz csorgatni. Végül óvatosan kevergetve, kiforralni, hogy kicsit besűrűsödjön a mártás.

Tálaláskor a harcsaszeleteket a szőlőmártással és párolt rizzsel kínálni. (kínálhatunk hozzá még ízlés szerint krumplipürét is)

10 megjegyzés:

  1. kár hogy itt már nincs otelló szölö,csak valami másfajta kékszölö,azzal lenne az igazi.halat még nem ettem szölövel,de nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  2. Ez igen, igazi ínyencség, legalábbis nálunkfele.

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de szép látvány! Az íz is szuper lehet.:)))

    VálaszTörlés
  4. vanocska!
    Én is az utolsó fürt szőlőket szemeztem le hozzá, de nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, mert nagyon finom volt így a harcsa.:)Nyugodtan próbáld ki másfajta szőlővel, szerintem azzal is finom lesz.

    VálaszTörlés
  5. Kati!
    Én is úgy gondolom, hogy ez egy ínyenc ebéd volt, de nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  6. Petra!
    Köszönöm!!! Bizony nagyon finom volt így együtt.:)

    VálaszTörlés
  7. Ezt a társítást még nem volt szerencsém kóstolni! A hús mellé társítva a gyümölcsöt- teljes ízvilágával bejön, szeretem, folytatva gondolatmenetemet- a hal mellé sem lehet rossz! :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon finom volt a hallal!! Biztosan Neked is ízleni fog.:)

    VálaszTörlés
  9. imádom az otelló szőlőt, ez valami remek lehetett! ha legközelebb kapok harcsát, tuti elkészítem! meg ha szőlőszezon lesz. :D

    VálaszTörlés
  10. starfi!
    Nagyon finom volt, imádtuk!!! Nagyon szeretem a harcsát, sok mindent készítettem már belőle. Tegnap éppen harcsapaprikás volt, túrós csuszával, a férjem kedvence.Nekem ez a szőlős változat jobban ízlik. Sajnos még sokáig várhatunk a jövőévi szőlőérésig.

    VálaszTörlés