2011. augusztus 18., csütörtök

Tejfölös-hagymás hússzeletek.





Sokszor nekem bizony gondot okoz kitalálni, mi is legyen az ebéd, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Volt pár szép, nagy szelet csont nélküli tarja a hűtőben, így adott volt hogy valami húsos fogás kerül majd a tányérunkra. Végül is úgy döntöttem, hogy az előzőleg  befűszerezett hússzeleteket elősütöm, majd a visszamaradt zsiradékon megfuttatom a vékonyra szeletelt vöröshagymát,.... végül pedig nyakon öntöttem a szintén fűszeres, tejfölös keverékkel, majd iránya sütő. Ameddig a hús a sütőben csücsült, elkészült a köretként tálalt rizs is. A hús a tejfölös szaftban puhára párolódott, a szaftos hagymával pedig különösen finom volt.






Hozzávalók:

4 vastagabb szelet sertéstarja (csont nélkül)
4 db vöröshagyma (nagy)
2 db zöldségleves kocka
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 kk majoránna
2 kk csili
1 kk kurkuma
1 tk füstölt pirospaprika
1 kk köménymag
3 ek kukoricaliszt
3 dl víz
3-4 dl tejföl (20%-os)
3 dkg vaj
2 ek étolaj






A hússzeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni.

A liszthez keverjük hozzá a majoránnát, és a pirospaprikát. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat és a vajat, majd a befűszerezett hússzeleteket forgassuk bele a fűszeres lisztbe, és pár perc alatt, mindkét oldalát süssük pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát, majd addig pároljuk míg összeesik.

Ezután szórjuk meg a kurkumával, a köménymaggal, a csilivel, morzsoljuk rá a leveskockát, keverjük alaposan össze, majd szórjuk meg a maradék fűszeres liszttel és szintén keverjük össze, pirítsuk pár pillanatig.

Ezután öntsük fel a vízzel, keverjük hozzá a tejfölt, majd kevergetve melegítsük forráspontig.

Egy tepsibe öntsük bele a hagymás-tejfölös szósz felét, majd helyezzük rá az elősütött hússzeleteket, majd öntsük rá a maradék szószt, és fedjük le alufóliával a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 60 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük még pár percig, mielőtt lekapcsolnánk a sütőt.

Ameddig a hús sül, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én rizst készítettem, de pl. jól illik hozzá a krumplipüré, a kuszkusz, vagy éppen tészta is.

Tálaláskor tegyünk pár kanál köretet a tányérra, majd helyezzük mellé a szaftos-hagymás hússzeletet, és úgy kínáljuk.


22 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ! Ahogy olvastam úgy láttam magam előtt sőt még mondtam is félhangosan " ez jól hangzik". A többit már tudod? De szívesen megkóstolnám!:))

    VálaszTörlés
  2. Istenien néz ki, tuti nagyon finom lehet:) A szaftos húsok mindig nyerőek nálunk, mindenki szereti.

    VálaszTörlés
  3. Hú, ez nagyon finom lehet. Ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
  4. Csatlakoznék az előttem szólókhoz! Nekem való! :)))

    VálaszTörlés
  5. Én is szeretem a szaftosokat. Tehát nem nagyon zsíros. Elkészítem.

    VálaszTörlés
  6. Még tésztával is, vagy esetleg puliszkával is el tudnám képzelni. Ajaj!!

    VálaszTörlés
  7. Ez azután jó lehet! Én is szeretem ha jó szaftos!

    VálaszTörlés
  8. Éva!
    Nagyon köszönöm!!!! Olyan szívesen vendégül látnálak, és a kiválasztott finomságot főzném meg neked. Érdemes elkészíteni, mert nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  9. trollanyu!
    Köszönöm!!! Ez bizony nagyon finom szaftos, így csakis ajánlani tudom.:)

    VálaszTörlés
  10. Mária!
    Biztosan nem fogsz csalódni!!!:)

    VálaszTörlés
  11. Petra!
    Nagyon fincsi, biztosan neked is ízlik majd.:)

    VálaszTörlés
  12. Terika!
    Biztosan nem zsíros!!! A tejföl tetejére kiült az olaj, lehet én voltam a hibás, mert nem kevertem kicsit össze mielőtt szedtem belőle.:)

    VálaszTörlés
  13. Juci!
    Teljesen egyet értek veled, én most éppen puliszkával látom a szemeim előtt.:)

    VálaszTörlés
  14. Sándor!
    Köszönöm!!! A férjemnek nagyon ízlett, és ez csak jót jelenthet!!!:)

    VálaszTörlés
  15. Mézecskalács!
    Nagyon örülök, hogy neked is tetszik a recept. Jó étvágyat kívánok a holnapi ebédhez.:)

    VálaszTörlés
  16. Nagyon finom lett! Még egy kicsi mustárral megbolondítottam a szószt. A férjem finoman szólva sem örült, mikor meghallotta, hogy a tarjájából tejfölös ételt készülök gyártani, de mikor kész lett kétszer is szedett:)

    VálaszTörlés
  17. Mézeskalács!
    Nagyon örülök, hogy a férjednek annyira ízlett!!! Ez nálunk is éppen így történt.:)) Nagyon jó ötlet a mustárral megbolondítani, én is kifogom próbálni. Köszi az ötletet.

    VálaszTörlés
  18. Kedves Gizi
    lécci írd meg hogyan szeretnéd, hogy a neved, blogod megjelenjen a kalendáriumban.
    Kérem szépen a postai címed is, kellemes és szép napot Jutka.

    VálaszTörlés
  19. Kedves Jutka!
    A kért adatokat elküldtem az e-mail címedre.
    Szép hetet kívánok. Gizi

    VálaszTörlés