2011. augusztus 8., hétfő

Szilvás-rebarbarás dzsem levendulával.




Szilvalekvár főzése közben jött az ötlet, hogy mi volna, ha rebarbarával főzném össze a szilvát. Irány a kert, gyorsan levágtam jó néhány rebarbaraszárat, és már kezdődhetett is a dzsem főzése. Közben aztán úgy döntöttem, hogy egy kevés levendulával is megbolondítom, lesz ami lesz alapon. Mivel csak egy próbaadagot főztem, gondoltam, ha nem ízlik, majd legfeljebb a kukában végzi. Most már tudom, hogy a kuka kilőve, mert a dzsem nagyon, de nagyon finom lett. Kissé pikánsan savanykás íze, remekül illik majd a süteményekbe. Csak azt sajnálom, hogy már nincs több szilva a fán, így egy évet várnom kell ahhoz, hogy nagyobb mennyiségbe kerüljön az üvegekbe. Mivel nem volt itthon péksütemény, így előkaptam a fagyasztóból egy csomag leveles tésztát, és különböző formákat kiszúrva belőle, gyorsan megsütöttem. A frissen kisült, ropogós leveles tésztával kóstoltuk meg, és bevallom, egyszerűen nem lehetett abbahagyni. Legközelebb linzert sütök, és ezzel a pikáns dzsemmel fogom összeragasztani. Akinek még van befőznivaló szilvája, bátran merem ajánlani ennek a dzsemnek az elkészítését.






Hozzávalók:


1,5 kg magozott szilva
50 dkg rebarbara
80 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
levendula
fahéj
1 cs Knorr dzsemesítő







A szilvát félbevágva kimagozni. A rebarbarát megtisztítani, majd kisebb darabokra felvágni. A levendula virágot lecsipkedni a száráról.

Egy edénybe tenni a szilvát, rebarbarát, majd hozzáadni a cukrot, vaníliás cukrot, a fahéjat és a levendulát, majd jól összekeverni és 10-15 percig állni hagyni.(közben többször átkeverni)

Ezután feltenni a tűzre és jól kiforralni, majd a hőfokot mérsékelve pár percig főzni. Ezután botmixerrel pépesíteni.

Pépesítés után visszatenni a tűzre, majd állandó kevergetés mellett, 15 percig főzni.

Ezután levenni a tűzről, majd állandó keverés mellett, kézi habverővel hozzákeverni a Knorr dzsemesítőt. Pár perc alatt simára keverni, majd az üvegekbe tölteni. A megtöltött üvegeket lezárni, majd szobahőmérsékleten hagyni teljesen kihűlni.






Nagyon finom, kissé savanykásan pikáns dzsemet kaptam, melyben érződik a levendula íze is. Süteményekbe, palacsintába remekül illik majd.

11 megjegyzés:

  1. Különlegesen finom lehet a dzsemed. Nagyon tetszik. :))))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet a dzsemed! Kár hogy csak elkébzelni tudom, megkóstolni nem!:))

    VálaszTörlés
  3. Szuper! Ki fogom próbálni!
    Rebarbarám van még elég! Remek párosítás!

    VálaszTörlés
  4. Petra!
    Nagyon finom lett, először nem is gondoltam volna. Érdemes kipróbálni.:)

    VálaszTörlés
  5. Éva!
    Szívesen küldenék egy kis kóstolót, biztosan neked is ízlene.:)

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Nálunk nagy sikere volt, kár hogy csak egy adagra való szilvám volt.

    VálaszTörlés
  7. Juci!
    Szuper hogy kipróbálod!!! Kérlek majd írd meg, neked ízlett-e.:)

    VálaszTörlés
  8. Ditta!
    Bizony nagyon finom. Főleg linzerhez és zserbóhoz tudom nagyon elképzelni.:)

    VálaszTörlés
  9. Ez aztán egy ízorgia! Milyen fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  10. Illéskrisz....!
    Köszönöm.Nagyon, nagyon finom!!!!:)

    VálaszTörlés