2011. augusztus 15., hétfő

Hideg málnakrémleves pirított mandulával.



Újra visszatért a nyár a nyárba, és tombol a kánikula. Mi is esne jobban ilyenkor, mint egy jól behűtött gyümölcsleves. Mivel a málnatermést már éppen esedékes volt leszedni, így abból készítettem krémlevest. Nagy kedvencem a gyümölcsös krémleves, akár langyosan, vagy éppen jól behűtve tálalva. Persze nem csak málnából készülhet, mindenki ízlésének megfelelő gyümölcsöt választhat hozzá. Tetejére pirított mandulaforgácsot szórtam, és a kettő együtt nagyon finom frissítő volt.







Hozzávalók:

70 dk málna
méz(v. cukor)
2 cs vaníliás cukor
2 dl fehérbor
2 dl tejszín
citromlé
reszelt citromhéj
fahéj
szegfűszeg
1/2 cs vaníliás pudingpor
csipet só
5 dl víz





Fél kilónyi málnát feltenni főni a vízzel, a borral, a vaníliás cukorral, csipet sóval, reszelt citromhéjjal, fél citrom levével, ízlés szerint mézzel (v. cukorral) és a fűszerekkel.

Kb. 10 percig szép lassan főzni, majd leturmixolni és szitán átszűrni, hogy a magok ne kerüljenek bele a levesbe.

A pudingport simára keverni a tejszínnel.

Ezután a leturmixolt levest visszatenni a tűzre, és újraforralni. Ha már forr, akkor állandó keverés mellett, belecsorgatni a pudingos-tejszínt.
Jól kiforralni, majd kevergetve párpercig még főzni, hogy kellően besűrűsödjön.

A maradék málnát szintén leturmixolni, szitán átszűrni, majd a meleg levesbe keverni.
Ezután kihűteni, majd a hűtőszekrénybe tenni, hogy jól lehűljön.

Egy teflon serpenyőbe állandó keverés mellett, aranybarnára pirítani a mandulaforgácsot.

Tálaláskor a jól behűtött levest fagylaltos kehelybe merni, majd a tetejét megszórni a pirított mandulával.

12 megjegyzés:

  1. Fehérboros-tejszínes málna? Jöhet, jöhet!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett, az íze nem kétséges hogy igen finom !

    VálaszTörlés
  3. Hát, képzeld el nekem senki nem hiszi el, hogy a kertemben van még málna. Azzal intenek le, hogy az már rég letermett.
    Örülök, hogy megerősítesz, hogy igenis van még ilyenkor! Sőt, lesz is még nyár végéig.
    A leves nagyon guszta, az íze is szuper jól hangzik. :)))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, jól jönne most egy adagocska:) Több folyton termő málna fajta is van, és tényleg teremnek a nyár végéig.

    VálaszTörlés
  5. Nem ettem még levesnek, de gondolom, hogy mennyei lehet. Az idén meg talán ha egyszer ettem málnát, azt is csak pár szemet, ami a szomszédból átlógott hajtáson volt...:o))

    VálaszTörlés
  6. Anazar!
    Már küldöm is, nagyon finom volt!!:)

    VálaszTörlés
  7. Éva!
    Köszi, és neked is ajánlani tudom, egyszerű az elkészítése és isteni finom.:)

    VálaszTörlés
  8. Petra!
    Köszi, és bátran merem ajánlani.
    Bizony hogy terem még ilyenkor a málna, sőt én tavaly még októberben is szedtem róla, aztán az első fagy tönkretette pedig még sok volt rajta. Igaz idén kevesebb a termés, de egyfolytában szedem.:)

    VálaszTörlés
  9. trollanyu!
    Köszi, és küldöm a kóstolót!! Cserébe a te cukkinilevesedből kérnék egy tányérkával, na meg egy-két rizsgombóc is mehet bele.:)

    VálaszTörlés
  10. Illéskrisz...!
    Nagyon finom levesnek, én már többféle ízesítéssel készítettem.
    Nekem is a szomszéd kertjéből jött át a hajtás, és már gyönyörűen elszaporodott. Egész nyáron terem, így rengeteget használok sütéshez-főzéshez.:)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon finom lehet, tetszik a színe

    VálaszTörlés
  12. Bianka!
    A málna színe engem mindig lenyűgöz, annyira tetszik, és még nagyon finom is volt.:)

    VálaszTörlés