2011. augusztus 1., hétfő

Áfonyás joghurttorta.




Nagyon szeretem az áfonyás süteményeket. Télen az aszalt változattal, most pedig a friss áfonyával készült finomságokat. Szerencsére már nem okoz gondot a beszerzése, így a napokban többféle változatban is készülnek a sütemények. Ez a joghurttorta is nagyon finom lett, és még sütni sem kellett. Igaz, ma megint ellehetett volna állni a sütő melegét, és ezt a tortát inkább a nagy hőségben kellett volna összeállítani, na de azért most is megbirkóztunk vele. A jól bevált kekszes alapot készítettem el, tetejére pedig a habkönnyű gyümölcsös-joghurtos krém került. Természetesen nem csak áfonyával készülhet, hanem mindenki ízlésének megfelelő gyümölcsöt keverhet bele a habos krémbe.







Kekszes alap hozzávalói:

15 dkg sima Győri Édes keksz
15 dkg kakaós Győri Édes keksz
15 dkg margarin


A kekszet aprítóval összeaprítani (v. ledarálni).
A margarint forráspontig hevíteni, majd a darált kekszre önteni és jól összekeverni.

Egy 24 cm-es tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a kekszes masszát. Kézzel egyenletesen belelapogatni és lenyomkodni.
30 percre hűtőszekrénybe tenni pihentetni.






Habos-joghurtos töltelék:

40 dkg natúr joghurt
10-15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
25 dkg áfonya
citromlé
2 dl Hulala (v. habtejszín)
20 g zselatin


A joghurtból kivenni 2-3 evőkanállal, majd a maradékhoz hozzáadni a porcukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerinti mennyiségű citromlevet és jól kikeverni.

A 2-3 evőkanál joghurtot kevergetve forráspontig hevíteni, majd a tűzről levéve, belekeverni a zselatint. Simára keverni és kevergetve kihűteni.
Ezután a kikevert joghurtos masszához keverni.

A Hulalát kemény habbá verni. (ha habtejszínt használunk akkor habfixáló is kell hozzá, mert különben összeesik a krém)

Végül a joghurtos-zselatinos keverékhez apránként, óvatosan hozzákeverni a keményre felvert Hulalát. Keverés közben hozzáadni az áfonyát is.







A hűtőből kivenni a kekszes alapot, majd a tetejére kanalazni a joghurtos-habos tölteléket. Tetejét egyenletesen elsimítani, majd 1-2 órára visszatenni a hűtőszekrénybe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt a torta tetejét áfonyaszemekkel díszíteni, majd hideg vízbe mártott késsel felszeletelni.

14 megjegyzés:

  1. időjárás ide vagy oda, sztem hőmérséklettől függetlenül lehet élvezni az ilyent.
    főkeg ha az a fránya postagalamb ide is ér majd.

    VálaszTörlés
  2. ez megint nagyon jó recept és még áfonyát is láttam a piacon tegnap

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett a tortád! Jó ez a torta alaprecepted,meg a joghurtos krém is. Legközelebb valamilyen gyümölccsel kipróbálom!

    VálaszTörlés
  4. Kellemes, finom, könnyed sütemény-csoda!

    VálaszTörlés
  5. 4gyerek!
    Én elküldte azzal a fránya galambbal, remélem oda is ér.:))Én is nagyon szeretem az ilyen tortákat, és bármilyen időben bevállalom.:)

    VálaszTörlés
  6. Vanocska!
    Érdemes megcsinálni, áfonyával nagyon finom. Szerencsére még nálunk is lehet kapni.:)

    VálaszTörlés
  7. Éva!
    Nagyon köszönöm!! Nálunk olyan sikere van ennek a kekszes alapnak, hogy a férjem már csakis ezzel akar tortát enni. Így legalább nem kell sütögetnem hozzá.:)

    VálaszTörlés
  8. Vicuska!
    Nagyon köszönöm, és neked is csak ajánlani tudom.:)

    VálaszTörlés
  9. Gizusom,de gyönyörű,na és tényleg egy könnyű,és nagyon finom,én is felfalnám a tiédet:-)

    VálaszTörlés
  10. Ditta!
    Köszönöm!! Én benne lennék egy cserében, mert a tied nagyon csábító. Ma meleg van, jól is jönne egy szeletke.:)

    VálaszTörlés
  11. Bianka!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés