2011. június 5., vasárnap

Pavlova eperrel-csokoládéval-mascarpone krémmel.



Emlékszem régebben milyen sóvárogva néztem a Pavlovát, mert igencsak féltem hozzáfogni az elkészítéséhez. Egyszer aztán bátorságot merítettem, és úgy voltam vele, ha nem sikerül, majd legfeljebb a szemetesben végzi. Mit is veszíthetek, esetleg párdarab tojásfehérjét és a cukrot. Bizony nagy sikerélményem volt, amikor az első, számomra (igen lehet hogy csak számomra) tökéletesnek tűnt. Azóta rendszeresen megsütöm, különböző krémmel, gyümölccsel, de mindig nagy a sikerem vele. További receptek itt!!!Eddig mindig porcukorral vertem fel a tojásfehérjét, persze nagy odafigyeléssel, nehogy esetleg már az első lépésnél elszúrjam. A napokban a Tv-Paprika egyik adásában Jamie Oliver tojásból készült recepteket gyártott ezerrel, és ő is Pavlovát készített. Nem cifrázta agyon, a hab felverésekor, zutty belekanalazta a kristálycukrot. Na gondoltam, én is kipróbálom, mivel eddig mindig porcukorral vertem fel. Mondhatom pont olyan jól sikerült mintha porcukrot tettem volna bele. (ezután áttérek a kristály, vagy éppen a barna cukorra) Tetejére finom mascarponés krém, eper és olvasztott csokoládé került. Kell ennél több egy finom délutáni desszertnek??? Szerintem nem, így nyugodt szívvel ajánlanám mindenkinek. Az elkészítése olyan egyszerű, hogy kezdő háziasszonyok is nyugodtan hozzáfoghatnak!!!!!






 Hozzávalók:

3 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
1 ek étkezési keményítő
1/2 tk ecet
csipet só

A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdeni habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, habosodni, kanalanként állandó keverés mellett hozzáadni a kristálycukrot. Ha már eléggé kemény a hab, akkor belecsepegtetni először az ecetet, majd hozzáadni a keményítőt is. 1-2 percig még tovább keverni.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, (v. szilikonlappal, arra nem ragad rá a habcsók és sütés után szépen elválik) majd ízlés szerinti formába rákanalazni a keményre vert habot. Tetejét a kanállal kicsit megütögetni, hogy kis kráterek keletkezzenek a hab tetején.(ezekbe kerül majd a krém)

Előmelegített sütőbe, kb. 130-140 fokon (én légkeverésnél 120 fokon, 50 percig szárítottam) 55-60 percig szárítani. Ezután a sütőt kikapcsolni és kb. 30 percig a csukott ajtajú sütőben hagyni, még száradni. Végül a sütőajtót kinyitva, hagyni kihűlni. (ha már csak langyos, akkor kivenni és így hűteni ki teljesen)





Krém:

15 dkg mascarpone
2-3 ek tejföl
porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj

eper
tortabevonó csokoládé

A mascarponét a tejföllel simára keverni, majd hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat.

Jó habosra keverni, majd a teljesen kihűlt habcsók tetején lévő kis kráterekbe kanalazni.

Az epret megmosni, lecsepegtetni, majd félbevágni. Ezután a krém tetejére pakolni.

A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztani, majd az eper tetejére csorgatni. Pár percet várni, még a csokoládé megdermed.

Tálaláskor éles késsel, ízlés szerint felszeletelni.

12 megjegyzés:

  1. Fantasztikus lehet Gizus,ide vele!:-))

    VálaszTörlés
  2. Még sosem készítettem!Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Még én sem csináltam és nem is ettem. De ez annyira guszta, hogy ha összejön 3 fehérjém, tuti megcsinálom majd!Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Ugy látom nemvagyok egyedül azzal hogy még nem probáltam...változtatni kell rajta

    VálaszTörlés
  5. Fenséges, isteni, gyönyörű

    VálaszTörlés
  6. Ditta!
    Köszi, már küldöm is!! De hol van ez a te tortakölteményeidhez.:)Viszont nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  7. Nelli!
    Akkor éppen itt az ideje, hogy te is belevágjál. Meglátod nálad is nagy sikere lesz.:)

    VálaszTörlés
  8. IllésKrisz!
    Köszönöm!! Meglátod milyen egyszerű és főleg milyen finom. Gyorsan gyűjtsél be hozzá tojásfehérjét, én meg majd megyek hozzád kóstolóért.:)

    VálaszTörlés
  9. Vanocska!
    Bizony, bizony gyors változásra van szükséged, és biztosan neked is elnyeri majd a tetszésedet.(legalábbis remélem):))

    VálaszTörlés
  10. Bianka!
    Nagyon-nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  11. Soha nem csináltam még pavlovát, és nem is fogok, ahogy macaron-t sem. Nem igazán tolerálom a tojásfehérje habot. :)
    Viszont ez a pavlova annyira gyönyörű, hogy nem bírtam elmenni mellette szó nélkül. Merem állítani, a legszebb amit 2 év alatt eddig a blogokon láttam. Ez nem töredezett, hanem magas, masszív, szépen szeletelhető, tökéletes. Gratulálok Gizi!

    VálaszTörlés
  12. Raindrop!
    Nagyon-nagyon köszönöm neked ezeket a dicsérő szavakat. Nagyon boldoggá tettél.:)

    VálaszTörlés