2011. június 18., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Ropogós sült csirke.




Erre a hétvégére egy különösen finom, ropogósra sült csirkét ajánlok, tetszés szerinti körettel. Nem gondolnám, hogy bárkinek is tanácsra lenne szüksége egy csirke megsütéséhez, de ezáltal a recept által, egy nagyon finom csirkét kapunk. A receptet Vikinél a "Házias konyha"-ba láttam meg és rögtön el is döntöttem, hogy legközelebb én is így sütöm meg. Nem mintha eddig bármi panaszom is lett volna az eddig sütött csirkékre, mert mindegyik nagyon finomra, és szép pirosra sikerült, de ez a recept mégis nagyon kínálta magát. Viki a csirke bőrét fűszeres vajjal kente be, és rácsra téve sütötte meg. Én is követtem az utasítását, de azért egy ici-picit a tőlem megszokott módon, el is tértem a recepttől. Az eltérés pedig abban állt, hogy én egy kevés fehérbort is öntöttem sütés előtt a csirke alá, majd lefóliázva pároltam puhára, és azt követően sütöttem szép pirosra-ropogósra. Igen ropogósra, mert a bőre a vajtól valóban nagyon finom ropogós lett. Köretként rizst kínáltam hozzá, de a krumplipüré, vagy éppen a sütőben sült krumpli is remekül illik hozzá. A hétvégi asztalra, bátran merem ajánlani mindenkinek!!!






Hozzávalók:

1 db csirke (kb. 1,30 dkg)
1 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1/2 citrom
5 dkg vaj

őrölt fehér bors
1 dl fehérbor








A csirkét megmosni, majd alaposan lecsepegtetni, és végül papírtörlővel szárazra törölni a bőrét.

A belsejét sózni, és borsozni, majd belehelyezni a félbevágott közepes méretű vöröshagymát és a 1/2 citromot.
Ezután a két lábát összekötni, hogy sütés közben, ne tudjon szétterülni a tepsiben.

A puha vajat összekeverni a sóval és az őrölt borssal. (mivel kívülről nem lett besózva a csirke, így ne sajnáljuk ki a vajból a sót, mert különben sótlan lesz a csirke sütés után)
Ezután a fűszerezett vajjal körös-körül jól bekenegetni a csirke bőrét.

Egy tepsi alját kibélelni alufóliával, majd egy rácsot tenni rá.
A rácsra ráhelyezni az előkészített csirkét, majd aláönteni a fehérbort és beleszeletelni a fokhagymát. (ha még öreg a fokhagyma, akkor egészben, pucolás nélkül helyezzük a tepsibe a gerezdeket. nekem új fokhagymám volt, ezért megpucoltam és szeletelve tettem a csirke mellé)

Ezután alufóliával lefedni a tepsit, és előmelegített sütőbe helyezni. Közepes lángon puhára párolni. (én légkeverésnél, 150 fokon 80 percig pároltam lefedve)

Végül levenni az alufóliát, majd visszahelyezni a tepsit a sütőbe és szép pirosra sütni. (közben nem kell locsolgatni, mert így is szép piros és főleg finom ropogós lesz a bőre)

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá, rizst, krumplipürét, vagy éppen sült krumplit és savanyúságot.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett,nekem is tetszett a Viki receptje,legközelebb én is úgy sütöm,addig meg hizlalom itt a szemeimet:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, de már csak a legközelebbi hétvégére tudom megcsinálni mivel mást progrmoztam be ! Biztos hogy kipróbálom !

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finomnak néz ki a csirke.

    VálaszTörlés
  4. Annyira fincsi lehetett! :) Imádom a csirkét, főleg így sütve , nyaminyami

    VálaszTörlés
  5. Hát ezt én is ajánlom magamnak, nagyon guszta.

    VálaszTörlés
  6. Ditta!
    Mindenképpen próbáld ki, nagyon finom lett. Igaz én kicsit változtattam a recepten, de ez a végeredményt nem befolyásolta.:)

    VálaszTörlés
  7. Éva!
    Köszi, és biztosan nálad is nagy sikere lesz.:)

    VálaszTörlés
  8. Mónika!
    Nagyon finom, bátran merem ajánlani.:)

    VálaszTörlés
  9. Ami!
    Isteni finom, ropogós a bőre, és valóban nem száradt ki még a mellehúsa sem.:)

    VálaszTörlés
  10. Kati!
    Akkor már ketten ajánljuk neked, mert én úgyszintén!!!:)))

    VálaszTörlés
  11. Bianka!
    Inkább küldök egy combocskát!!:)))

    VálaszTörlés