2011. február 1., kedd

Vörösboros gyümölcsleves.



Naponta szorgalmasan tekerek a szobabicajomon és közben a főzős műsorokat nézem, epekedve egy-egy finomság után. Na így legalább nem lesz gond a felszedett kilókkal, ha csak a szememmel lakom jól. Persze azért van olyan recept, mely rögtön felkelti az érdeklődésemet és el is készítem. Most megint egy, a Tv-Paprikán Serényi Zsolt által készített gyümölcslevesre esett a választásom. Na persze egy kicsit most is változtattam a recepten, mert vele ellentétben én a cseresznyét egy kicsit megfőztem a fűszeres vörösborba, és egy pici tejszínt is csempésztem a tejbe. Ettől sokkal selymesebb, lágyabb lett a leves. Gondolom megint többen felkapják a fejüket a borban való főzés hallatán, de megnyugtatok mindenkit, hogy az alkoholtartalma főzés közben teljesen elpárolog, viszont az aromája megmarad. Nagyon finom lett a leves, mindenkit csakis biztatni tudok az elkészítésére. Látványra a málna elégé szétesett, mivel a késő őszi termés már elég apró szemekkel ajándékozott meg, na de ez a leves ízén mit sem változtatott. Tálaláskor a langyosra hűtött levest, vaníliafagyival koronáztam meg. Ez csak fokozta az ízhatást........





30 dk cseresznye (fagyasztott)
20 dk málna (fagyasztott)
5 dl vörösbor (jó minőségű)
2 dl víz
1 dl tejszín
2-3 dl tej
2 cs vaníliás cukor
cukor (v. édesítőszer)
fahéj
szegfűszeg
1/2 citrom leve és reszelt héja

A kimagozott cseresznyét felönteni a borral és a vízzel, majd belenyomni a citrom levét, hozzáreszelni a citromhéjat, majd ízlés szerint ízesíteni a cukorral, vaníliás cukorral.
Egy teatojásba beletenni a fűszereket és így tenni az edénybe. (így könnyen egybe kilehet venni főzés után)
Ezután felforralni, majd kb. 10-15 percig mérsékelt lángon főzni. Ekkor beletenni a málnát, kiforralni, majd a tűzről levenni. (főzni már nem kell, mert a málnának ennyi is elég)
A tűzről levéve kicsit hűlni hagyni.

A tejszínt és a tejet simára keverni, majd óvatosan a kicsit már lehűtött levesbe állandó keverés mellett belecsorgatni.

Langyosra hűtve tálalni. Én vaníliafagyival tálaltam és nagyon finom volt ez a párosítás.

24 megjegyzés:

  1. Giza,én is felkaptam a fejem,de ahogy elolvastam,tényleg fincsi lehet,de a borral tényleg úgy jársz mint ahogy már írtad egy régebbi bejegyzésedbe,hogy azt hiszik hogy isztok:-))) (még a Chef Vikinek mondtad,ha jól emlékezem:-)) )

    VálaszTörlés
  2. Ez igen! Annyira guszta! :))

    VálaszTörlés
  3. Fú de guszta...pedig nem is szeretem a boros ételeket :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon kínálja magát:)) Ha nincs otthon fagyi, megteszi egy kis tejszínhab is egy kis cukrozott fahéj szórással:)
    Jájjjjjj összefutott a nyál a számban:)

    VálaszTörlés
  5. Ez desszertként is megállná a helyét, azt mondom! Olyan jól néz ki!

    VálaszTörlés
  6. Én nem botránkozom meg a bor használatán, mert én is használom, amiben csak lehet.
    Valóban az alkohol elpárolog, de az íz megmarad:-)
    (épp forralt bort kortyolgatok, szigorúan orvosi utasításra:-)))

    VálaszTörlés
  7. Szia Gizi! Én is nagyon szeretem a gyümölcs leveseket. Főleg nyáron, behűtve isteni. Biztosan ez is nagyon finom volt...De szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  8. Én is nagyon szeretem, főleg nyáron jut eszembe főzni.De most elfogadnék egy kicsit, ha még van belőle.:-)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta, szívesen kanalaznék belőle

    VálaszTörlés
  10. Ditta!
    :))))) már sokszor félve írom le hogy borral készült, na de ez az igazság. Tudod aki személyesen ismer az tudja hogy nem iszom(iszunk) a többi meg........
    Nyugodtan csináld meg, isteni finom csak ezt tudom mondani.

    VálaszTörlés
  11. Araniel!
    Köszi, és tuti ezt még te is szeretnéd!!!:))

    VálaszTörlés
  12. Lili!
    Köszönöm!!:) Bizony a tejszínhabbal is nagyon finom, és én a fahajat felverés közben belekeverem, úgy még finomabb a hab.

    VálaszTörlés
  13. Szemirámisz!
    Nagyon finom, egy próbát megér!!:)

    VálaszTörlés
  14. Juci!
    Igazad van, desszertként sem vallana szégyent, sőt!!:)

    VálaszTörlés
  15. Mónika!
    Nyugodt szívvel merem ajánlani!!!:)

    VálaszTörlés
  16. Gesztenye.....!
    Váljék egészségedre a forralt borocska!!! Apa nálunk is azzal kúrálja éppen magát, szerinte is jobb mint bármelyik orvosság.:)) Finoman fűszerezve néha én is engedek a csábításnak.:)))
    Főzéshez viszont nagyon sok bort használok, és aki egyszer kipróbálja többet biztosan nem botránkozik meg rajta.:))

    VálaszTörlés
  17. Szia Sándor!
    Nyáron én is sokszor készítek, jól behűtve a nagy melegbe nagyon szeretjük.
    Most langyosan ettük, és a bortól egy nagyon finom aromája lett.
    Szívesen küldök egy kis kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  18. Nelli!
    Persze hogy van, szívesen látlak egy tányérkára.:)

    VálaszTörlés
  19. Bianka!
    Köszönöm! Neked is küldöm a kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  20. Nagyon finom volt ez a leves,annyit változtattam hogy fagyasztott gyümölcskeveréket és mazsolát tettem a meggy mellé

    VálaszTörlés
  21. vanocska!
    Örülök hogy neked is ízlett!! Biztosan nagyon finom lehetett a gyümölcskeverékkel és a mazsolával. Most szívesen meg is kóstolnám.:)

    VálaszTörlés