2010. március 11., csütörtök

Rizskoch borsodóval és csokoládémártással


A Nőnapi ajándékként kapott tepsimet ma felavattam, és természetesen apa egyik nagy kedvencét, rizskochot sütöttem. Remekül működött a tepsi, szépen megsült benne a sütemény és egy mozdulattal már el is távolítottam az oldalát. Az alja éppen olyan mint a hagyományos tepsiké, így nyugodtan lehet rajta felvágni karc mentesen a süteményeket. Tehát jól vizsgázott, és ezt nagy megelégedéssel nyugtáztam. A rizskochot borsodóval szoktam tálalni, de mivel én csokiimádó vagyok, így csokoládémártást is készítettem hozzá. Ez volt a bőség zavara, és mivel nem tudtunk választani, így mindkettővel igaz külön-külön, megkóstoltuk. Palóclevest készítettem még ebédre, így nyugodtan süteményezhettünk.



1 l tej
1 dl tejszín
25 dk rizs
5 db tojás
10 dk margarin
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor
porcukor
citromhéj
mazsola

Egy edénybe tenni a tejet, a tejszínt, a margarin felét, 1 cs vaníliás cukrot, csipet sót, kevés porcukrot és a rizst, majd így együtt felforralni. Lefedni a tetejét. Ha már elkezd forrni, betenni az előmelegített sütőbe és közepes lángon készre főzni. (én jénai tálba teszem és a tetejével lefedem)

A tojásokat ketté választani és a sárgáját kikeverni a vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű cukorral, és a pudingporral.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni.

A puhára főtt rizst egy tálba önteni, és hozzáadni a margarint, kicsit összekeverni hogy felolvadjon. Ezután beleönteni a cukros-tojásos keveréket, hozzáadni a reszelt citromhéjat, a mazsolát és óvatosan összekeverni. Végül apránként óvatosan belekeverni a tojások felvert habját.

Sütőpapírral bélelt tepsibe önteni, és előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.

Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórni. Lehet mellé kínálni borsodót, vaníliamártást, vagy csokoládémártást.

12 megjegyzés:

  1. Nyamm-nyamm, nagyon guszta a borosból jöhet egy nagy adaggal

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretjük a rizskochot,férjem kedvence.csokoládéöntettel még sosem készítettem:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom:))Én tegnap sütöttem aranygaluskát...vaníliasodóval:D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem. Nálunk szörppel volt nagy sláger. Azzal az igazi békebeli málnaszörppel. Meghoztad hozzá a kedvemet.

    VálaszTörlés
  5. Ma egész nap ez járt az eszemben, hogy úgy ennék, de már elő volt készítve valami más:( És most is éhes vagyok rá...

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Már küldöm is a borsodót, még szerencse hogy maradt belőle!!:)

    VálaszTörlés
  7. andi!
    Csokoládéöntettel is isteni finom volt. Befogom írni hogyan készítem, és ha gondolod majd próbáld ki.:)

    VálaszTörlés
  8. Niki!
    Láttam a tegnapi finomságodat, és az is nagyon guszta volt!!:)

    VálaszTörlés
  9. Ani!
    Azt is nagyon szerettem, olyan finom volt a málnától. Neked jókora adagot kell sütni, gondolom a gyerekek szeretik nagyon.

    VálaszTörlés
  10. Andi!
    Bizony most valahogy különösen finomra sikerült, lehet azért mert régen sütöttem már.

    VálaszTörlés
  11. Kata!
    Parancsolj, még választani is tudsz, de szerintem megbirkózol mindkettővel!!:) Akkor holnap te is megsütöd???

    VálaszTörlés