2009. szeptember 6., vasárnap

Diókrémes fügetorta.




A nyaralásból hazaindulva, még utoljára jól belaktunk fügével, és egy nagy dobozzal hoztunk is. Így a mai desszert természetesen fügével készült, és sajnos ezzel vége is a nassolásnak, mert várnunk kell a jövőévi termésre. Ezt a receptet a neten találtam, és kicsit módosítottam rajta, de nekünk nagyon ízlett. Akinek még most érik a füge, nyugodtan próbálja ki, nem fog csalódni benne. Egy igen omlós, vékony tészta, és a rajta lévő töltelék remek délutáni csemege lesz.



Tészta hozzávalói:

10 dkg liszt
5 dkg darált dió
5 dkg margarin
2 ek cukor
csipet só
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz


A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a cukrot, darált diót, a tojássárgáját, és ha szükség van rá ahhoz hogy összeálljon a tészta, akkor apránként a vizet. Fóliába csomagolni és 30 percre a hűtőbe tenni, pihentetni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.
 

Töltelék hozzávalói:

3 tojássárgája
5 dkg darált dió
2 ek cukor
2 cs vaníliás cukor
3 ek édes fehérbor(én Tokajit adtam hozzá)
1 ek méz
1 citrom leve


Egy tálba habverővel összekeverni ezeket a hozzávalókat, majd gőz fölött addig főzni még besűrűsödik. Ezután állandó keverés mellett kihűteni.

A fügét megmosni, és felszeletelni.
Amikor a tészta már kipihente magát, akkor két fólia között kinyújtani és egy pite formába helyezni úgy, hogy pereme is legyen.
Ezután rákenni a kihűlt diós masszát, majd a tetejére egymásmellé helyezni a szeletelt fügét.

A mézet felolvasztani és jól elkeverni a citrom levével, majd a fügét megkenni vele.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 30-35 perc alatt készre sütni.
A sütőből kivéve a formában hagyni kihűlni.

Tálalás előtt kivenni a tortát a formából, majd felszeletelve kínálni. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk a tetejét.


2 megjegyzés:

  1. Kedves Gizike!Nem is tudom hogy írjam le,mennyire csodás a blogod!Ezek a képek,és leírások valami csodásak!Tiszta szívből kívánom hogy a továbbiakban legyen még több időd arra,hogy megosszad velünk finomságaidat!Jó egészséget,és vidám napokat Kívánok.Zsuzsa.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa, nagyon köszönöm, és örülök hogy tetszik a blogom. Az ilyen kedves szavakért cserébe, érdemes annyi munkát belefektetnem a receptek elkészítésébe, és megosztásába. Annak meg külön örülök, ha másoknak is megtetszik egy-egy recept, és el is készíti azt. Természetesen a továbbiakban is szívesen, és örömmel osztom meg a receptjeimet, és a tapasztalataimat.

      További jó sütést-főzést, és nézelődést kívánok a receptjeim között.

      Üdvözlettel: Gizi

      Törlés