2009. augusztus 6., csütörtök

Rakott karfiol.





 Az ősz beköszöntével megjelenik a piacokon az olcsóbban megvásárolható karfiol. Mivel egyik nagy kedvencünk a rakott karfiol, így ebben az időszakban többször is az asztalra kerül. A minap szintén sikerült szép, nagy karfiolt vásárolni, így aztán ma, mi más is készülhetett volna ebédre, mint rakott karfiol. 







Hozzávalók:

1 nagyobb karfiol
50 dkg darált sertéscomb
1 cs előfőzött rizs
1 db vöröshagyma
2 tk pirospaprika

1 tk ételízesítő
csipet szerecsendió
1 mk majoránna
tejföl (ízlés szerint)
2 ek olaj
2 dl víz







A karfiolt szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük, és csepegtessük le alaposan.(pici szódabikarbonát is teszek a vízbe, ettől szép fehér marad)

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Amikor már kellően megpárolódott a hagyma, adjuk hozzá a darált húst, majd keverjük alaposan össze, és süssük fehéredésig. Közben ízlés szerint fűszerezzük, és szórjuk meg a pirospaprikával. Ezután öntsük fel a vízzel, majd főzzük puhára a húst.

A rizst szintén főzzük puhára a tasakon lévő előírás szerint.

Azután az elkészült húshoz keverjük hozzá a főtt rizst, majd rétegezzük tepsibe a hozzávalókat.

Egy nagyobb tepsit kenjünk ki vékonyan olajjal, és a karfiol felét terítsük bele, majd szórjuk meg egy kevés sóval.

Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a húsos keveréket, majd ízlés szerint locsoljuk meg tejföllel. (én nem sajnáltam a tejfölt, alaposan meglocsoltam)

Végül a maradék karfiolt egyenletesen osszuk el a tetején, majd szórjuk meg sóval, és szintén locsoljuk meg tejföllel. Ízlés szerint megszórhatjuk még 1-2 ek zsemlemorzsával, hogy szép színt kapjon sütés közben.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt süssük készre.







A sütőből kivéve, tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint felvágva kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Én ugyanígy készítem, csak én nem használok margarint, hanem vajat. De a többit teljesen ugyanígy! Így aztán tudom, hogy nagyon finom!! :-))

    VálaszTörlés
  2. Yasmine!
    Akkor nekünk nagyon egyforma az ízlésünk!!!!!

    VálaszTörlés