Közeleg Márton napja, így érdemes már most beszerezni hozzá egy szép, termetes libát, melyből sokféle finomságot készíthetünk majd. Igaz a liba nem éppen az olcsóságáról híres, de egy évben csak egyszer van Márton nap, és nem is szükséges egy egész libát megvenni ahhoz, hogy egy finom étel kerüljön az asztalunkra. Egy csokorba gyűjtöttem kedvenc libából készült receptjeimet, ezzel is ötletet adva a Márton napi ebéd, vagy éppen vacsora elkészítéséhez.
A Márton napi liba-lakomákról szóló első írásos feljegyzés még 1171-ből származik. Akkoriban ez azzal volt összekapcsolható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, vagyis ekkor vette kezdetét a téli pihenő időszak. Ilyenkor kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat. A népi mondás szerint "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik". Ezt elkerülendő, én minden évben megpróbálom ezt a népszokást betartani, és ezen a napon valamilyen formában liba kerül a tányérunkra. Régen még otthon neveltük fel a libákat, de ez már hosszú ideje nincs így.... most ha szerencsém van akkor sikerül beszerezni házi tartású libát, ha pedig nincs akkor irány a kedvenc hentesüzletem.....
A receptek a képek alatt lévő linkre kattintva találhatók, olvashatók!!
Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival és ananászos savanyú káposztával
Libacomb sajt-szufléval és mézes-fűszeres sütőtökkel
Libacomb sütőtökös tócsnival és lila hagyma chutneyval
Libamell sajtos krumplipürével és narancsos-mézes sárgarépával
Sült libacomb zsírjában sült krumplival és narancsos-mézes sütőtökkel
Tárkonyos libazúza leves sonkás galuskával

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése