2019. március 31., vasárnap

Banános-kekszes alagút. (Sütés nélküli)




Szikrázóan süt a nap, gyönyörű az idő, ettől olyan nyárias hangulatom.... így a hétvégi sütemény egy egyszerű finomság, melyhez még a sütőt sem kellett bekapcsolni. Ameddig a vaníliás mascarponekrém elkészült, addig a kekszes rész a hűtőben pihent. A krém közepére most banán került, de mivel már megjelent a boltokban az eper, így ízlés szerint eperszemekkel is kirakhatjuk. Az elkészült alagutat pedig tegyük be pár órára vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt ízlés szerint felszeletelve kínáljuk, de egy szelet garantáltan nem lesz elég belőle, mert olyan finom....






 Kekszes rész hozzávalói egy 32x10x5 cm-es őzgerincformához:


25 dkg darált keksz (háztartási keksz)
15 dkg vaj (v. Rama margarin)
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek holland kakaó 
2-3 ek rum
kb. 0,5 dl tej

Kell majd még kb. 16-20 db keksz a krém tetejére.


A darált kekszhez adjuk hozzá a felkockázott vajat (v. margarint) majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a kakaót.

Ezután kanalazzuk hozzá a rumot, adjunk hozzá egy pici tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a massza. (a tejet apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza)

Az őzgerinc formát béleljük ki folpack fóliával úgy, hogy bőven túllógjon a formán, majd lapogassuk bele a kekszes masszát.

Ezután tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a krémet.





Vaníliás mascarponekrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
2-3 db banán


A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl.

Ezután adjuk hozzá a mascarponekrémhez, majd keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A banánt készítsük el... vágjuk le a két végét.

Vegyük ki a hűtőből az őzgerincformát, majd a kekszes alapra kanalazzunk pár kanál krémet. 

Ezután helyezzük a közepére a banánt, egy kicsit nyomjuk bele a krémbe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet. (lehetséges hogy nem kell az összes krém, azt nyalakodjuk el :) )

Ezután rakjuk ki a tetejét keksszel, majd hajtsuk rá a túllógó folpack fóliát, és tegyük vissza a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a banános-kekszes alagutat, fordítsuk rá egy tálcára, húzzuk le róla a fóliát, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Egyszerű és banánnal is finom, de pl. eperrel vagy éppen más idénygyümölccsel sem lehet rossz. Nálunk rendszeres vendég lesz a nyár folyamán. Próbáld ki drága Évám, biztosan nálad is sikere lesz.

      Törlés