2016. február 9., kedd

Sárgaborsó főzelék.




Régebben a téli időszakban mindig volt itthon sárgaborsó, és sokszor készült belőle egy finom leves vagy éppen főzelék. Aztán valahogy feledésbe merült, és egyre ritkábban kerül a tányérunkra. Pedig igen egészséges mivel "A sárgaborsó sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, a belőle nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget" (idézet a Wikipédiából) A napokban a zöldségesnél éppen rápillantottam a sárgaborsó, majd vásároltam is egy főzelékre valót. Így aztán a mai ebéd egy egyszerű, ám igen finom sárgaborsó főzelék volt, melyet tükörtojással tálaltam.






Hozzávalók:

25 dkg sárgaborsó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 tk ételízesítő
1 tk pirospaprika
2 ek liszt
1-2 ek olaj
víz






A sárgaborsót válogassuk át, majd  öntsük fel vízzel, és hagyjuk egy negyed órát állni.

Ezután a vizet többször cserélve alaposan mossuk meg. (többszöri átmosás után, szinte nem is fog habosodni főzés közben)

Az alaposan megmosott sárgaborsót ezután tegyük bele egy edénybe, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a babérlevelet, az ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Ezután kisebb lángon főzzük puhára. (ha szükséges akkor a vizet pótoljuk)

Az olajat hevítsük fel, majd szórjuk meg a liszttel, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd rögtön nyomjuk bele a fokhagymát, szórjuk meg a pirospaprikával, és keverjük alaposan össze.

A langyosra hűlt rántást keverjük simára egy kevés vízzel, majd öntsük a puhára főtt borsóhoz. Ezután keverjük simára, és főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön a főzelék.

Tálaláskor merjük a főzeléket tányérba, majd ízlés szerinti feltéttel kínáljuk. Kínálhatjuk pl. pörkölttel, sült hússal, vagy egyszerűen csak tükörtojással.


1 megjegyzés:

  1. Én sosem keverek hozzá rántást, mert sűrű lesz az állaga anélkül is - persze, ha nem leves mennyiségű vizet öntünk hozzá. Továbbá az én konyhámban ez a főzelék nem "piros", mivel őrölt paprika-mentes - hanem tejfölös. Többnyire szalonnapörccel tálalom. Erre mondják, hogy ahány ház, annyi szokás:))

    VálaszTörlés