2016. február 11., csütörtök

Sajtos stangli.





Nagyon szeretek Hajninál a Mókuslekvár.hu oldalon nézelődni, mert nem csak megbízható, és pontosan leírt receptjei vannak, hanem még részletes fázisfotókkal is illusztrálja a készítés folyamatát. Sokszor csak nézelődök, de van hogy kedvet is kapok egy-egy recept elkészítéséhez. Így történt ez a napokban is, amikor éppen szembe jött velem a sajtos stangli. A képeken olyan kívánatosak voltak a frissen kisült péksütemények, hogy rögtön el is mentettem a receptet. Nem is várakoztam vele sokáig, én is hozzáláttam a stangli sütéshez. Mivel én nagyon ritkán sütök péksüteményt, így Hajni utasításait pontosan betartva, teljesen elégedett vagyok a végeredménnyel.(jó, jó lehettek volna esetleg szebbek, de finomabbak biztosan nem) A sütőből kivéve finom illat lengte be a konyhát, így alig vártam hogy kihűljön, és végre megkóstolhassam. Csak annyit tudok mondani, hogy nagyon, de nagyon finom, és frissen, szinte még langyosan, egy biztosan nem elég belőle.






 Hozzávalók:

50 dkg liszt (BL-55)
2 dkg friss élesztő
7 dkg vaj
3 kk só
1 tk cukor
1,5 dl tej
1,5 dl víz
10 dkg reszelt sajt






A langyos-cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd takarjuk le, és futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük hozzá a sót. Ezután adjuk hozzá a langyos vizet, a vajat, és a felfuttatott élesztőt, majd dagasszuk meg a tésztát. Ha lágyabb, ragadósabb lenne a tészta, akkor egy kevés lisztet még szórhatunk hozzá dagasztás közben. (én géppel dagasztottam meg, de kézzel is megdagaszthatjuk)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. másfél óra alatt kelesszük meg.





A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd kézzel húzogassuk vékonyabbra, és szórjuk meg a reszelt sajt felével.

Ezután tekerjük fel mint a bejglit, és vágjuk fel 10-12 egyforma darabra, majd formázzuk meg a tésztát kis bucikká. (én 12 db-ra vágtam fel a tésztát)

A bucikból egyesével sodorjunk rudakat, majd tegyük egymástól 2-3 cm-es távolságra. Ezután kenjük le egy kis tejjel, majd reszeljük rá a maradék sajtot. (a lehullott sajtba kicsit  forgassuk bele a stanglikat, így nem veszik kárba)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá egymástól kb. 2 cm távolságra a stanglikat, majd permetezzük le vízzel, és takarjuk le egy másik tepsivel. Ezután 30 perc alatt kelesszük újra a tésztát, majd szintén permetezzük le vízzel, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten, kb. 30  perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.






A frissen kisült stangli nagyon finom, és könnyű bélezetű. Kínálhatjuk reggelire, készíthetünk belőle ízlés szerint szendvicset..... Frissen egyszerűen abbahagyhatatlan, de még másnap is nagyon finom.


5 megjegyzés:

  1. Ez csodas! Pont mint a bolti! Foszlos es kivanatos. Nagyon ugyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Dia! Most sütöttem először stanglit, de nem utoljára. :)

      Törlés
  2. Jò estét.egy nem légkeveréses sütőben hány fokon süssem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csajszi! 170-180 fokon süsd kb. 30 percig, de látni is fogod mikor van készen. Gázsütőben szerintem pl. 2-es fokozaton.

      Egy kis segítség, ha gázsütőd van:

      1.fokozat= 160 C fok
      2.fokozat= 175 C fok
      3.fokozat= 190 C fok
      4.fokozat= 205 C fok
      5.fokozat= 225 C fok
      6.fokozat= 245 C fok
      7.fokozat= 255 C fok
      8.fokozat= 275 C fok

      Törlés