2009. november 16., hétfő

Tarkababfőzelék.





Laktatóbb, tartalmasabb főzeléket inkább csak a téli időszakban főzök, így a tarkababfőzelék is ezek közé tartozik. A napokban egy szép füstölt csülköt vásároltam, és rögtön el is döntöttem, hogy babfőzelékkel tálalom majd. A babot este hideg vízzel bőven felengedtem, melyben reggelig ázott, így gyorsabban puhára főtt. Amikor puhára főtt a bab, rántást készítettem, majd pár kanál tejföllel simára kevertem, végül pedig besűrítettem vele a főzeléket. Közben a csülök is puhára főtt, és nem volt más hátra mint a tálalás.....






Hozzávalók:

30 dkg tarkabab (száraz)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db krumpli
2 db babérlevél
2 dl tejföl
3 ek liszt
só (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
1 tk pirospaprika
3-4 ek étolaj
annyi víz hogy bőven ellepje majd a babot






A babot válogassuk át, majd alaposan mossuk meg, végül pedig öntsük fel annyi vízzel hogy bőven ellepje, és hagyjuk egész éjszaka ázni.

Mielőtt feltennénk főni, öntsük le róla az áztató vizet, majd szintén öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje a babot.

A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel, és adjuk hozzá a babhoz. 

Ezután adjuk hozzá a babérlevelet, az ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, és tegyük bele a megpucolt, egész krumplit, majd addig főzzük, míg a bab teljesen megpuhul. (az egészben beletett krumplinak az a feladata, hogy magába szívja azokat az anyagokat melyek később puffadást okoznának) 

Amikor a bab puhára főtt, vegyük ki az egészben belefőzött krumplit, és készítsük el a rántást, majd sűrítsük be vele a főzeléket.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemle színűre. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, majd hagyjuk hűlni.

Amikor már nem olyan meleg a rántás, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük simára.

Ezután öntsük tejfölös rántást a forrásban lévő babhoz, keverjük csomómentesre, majd addig főzzük míg kellően besűrűsödik a főzelék. 

Tálaláskor merjük a főzeléket tányérba, majd ízlés szerinti feltéttel kínáljuk. Jól illik hozzá a pl. a főtt, füstölt hús, a fasírt, vagy éppen egy szelet sült hús.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése