2009. október 7., szerda

Pozsonyi kifli.



Ma megsütöttem életem első, eredeti recept szerint készült pozsonyi kiflijeit. Hasonló tésztával már sütöttem, de mégis erre jó ideje készültem már. Valami miatt mindig háttérbe szorult, most viszont megint szembetaláltam magamat ezzel a recepttel a tv-ben, és már nem halogattam tovább. Lehet nem lettek szép formásak, de olyan ritkán sütök kiflit, hogy nem csoda hogy kissé formátlanok. Az íze..., az viszont nagyon finom volt. Lehet hogy ezután sűrűbben fogom elkészíteni, sőt most mint eredetileg diós töltelék került bele, de legközelebb túrós változatát fogom megsütni.


Hozzávalók:

35 dkg liszt
20 dkg margarin
7 ek tejföl
1 ek porcukor
1 tojássárgája
csipet só


A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a cukrot, a csipet sót, a tejfölt, a tojássárgáját, és jól összegyúrni. Egy közepes keménységű tésztát kell kapni. Gyúrás közben többször meg kell kicsit lisztezni, majd 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.


 Töltelék hozzávalói:

15-20 dkg darált dió
2 cs vaníliás cukor
porcukor
mazsola
reszelt citromhéj
rumaroma
tej


A darált diót összekeverni az ízlés szerinti cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, pici rumaromával, és egy kevés forró tejjel.

Amikor letelt a pihentetés ideje, akkor kivenni a tésztát a hűtőből, majd fél cm vastagságúra kinyújtani. Téglalap alakúra felvágni, és az egyik szélét tojással megkenni, hogy majd szépen összeragadjon. Ezután ráhelyezni a diós tölteléket, majd szépen felcsavarni, és kiflit formázni belőle. Két végét jól összenyomni.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezni a megformázott kifliket, majd felvert  tojással lekenni.

Előmelegített sütőben helyezni, majd közepes hőmérsékleten 20 perc alatt szép pirosra sütni.

Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral megszórni, majd úgy kínálni.

13 megjegyzés:

  1. Szép az bizony, a javából!! És el tudom képzelni az illatát sülés közben, meg utána...
    Amíg van belőle... Mert gondolom, huss, elfogyott.:-))

    VálaszTörlés
  2. Yasmine!
    Köszönöm!!! Bizony nagyon jó illata volt, és mind egy szemig elfogyott. Hamarosan ismételni kell.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép! Én se csináltam még sosem eredeti recept szerint. Jaj, de megkívántam! :) nyamm

    VálaszTörlés
  4. Szia Gizi!
    Köszönöm szépen a jókívánságot a kislányom nevében is. Megsült a torta, már el is fogyott, de a recept és a kép már ott van a blogban. A kifli gyönyörű és biztosan nagyon finom is. Ez az egyik kedvencem.

    VálaszTörlés
  5. Szia Gizi. köszi ezt a finomságot nagyon ízlik. puszi

    VálaszTörlés
  6. Szia Ani!
    Megyek megnézem a tortát, már tegnap benéztem hozzád, de még akkor nem volt ott. Mostantól az én kedvenceim közé is tartozik ez a kifli.

    VálaszTörlés
  7. Szia Réka!
    Szívesen adom neked is, jó étvágyat hozzá!!

    VálaszTörlés
  8. Gasztrobiszi!
    Feltétlen süssed meg te is. Nagyon egyszerű, és finom!!

    VálaszTörlés
  9. Szia Gizike,hétfőn megsütőm a kiflit,és az lesz az utra a desszert.majd megirom milyen lett.jó ez az oldal.puszil melli.

    VálaszTörlés
  10. Szia Melli!
    Biztosan nagy sikere lesz a kiflinek, várom a család véleményét róla. Jó utat kívánok!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gizi!
      Tavaly sütöttem pozsonyi kiflit, a netről néztem le, amire azt írták igazi cukrász pozsonyi kifli. Szép is volt, ehető is volt, viszont mégsem az lett belőle, amit vártam, pedig betartottam szigorúan az előírást.:)) Nos, hogy mi volt a gondom vele? nem lett igazán omlós!
      Most újra szeretném megsütni, és gondoltam kutakodok kicsit nálad, hátha megtalálom. Megörültem, hogy Te is elkészítetted. Viszont érdekes módon Te sem élesztőt, sem pedig sütőport nem írsz a hozzávalókban. Most aztán itt állok kétségek között, hogyan is tovább?:)) Nem kell hozzá egyik sem???? Főzni szeretek, és tudok is, de bevallom a sütéshez mindig kicsit határozatlanul és félve fogok hozzá. Olyan jó lenne, ha segítenél, mitől lesz igazán omlós?:))

      Törlés
    2. Szépnek szép,de az élesztő bizony kimaradt.
      Érdekes,hogy 3 évig senki nem vette észre.

      Törlés
    3. Lehet hogy nem a legszebb,(szerintem) de ez persze nem attól van hogy kimaradt volna belőle az élesztő, mert nem is tettem bele. Ezt a receptet így láttam, és élesztő nélkül, és finom omlós volt a tészta. Én pl. a túrós rácsos tésztájába sem teszek élesztő, pedig majdnem ugyan ez, és mégis jó omlós lesz.

      Törlés