2009. október 20., kedd

Sült pulykaszárny.






Nagyon szeretem a pulykaszárnyat jól befűszerezve, majd a sütőben szép pirosra sütve. A befűszerezett hús alá fehérbort öntöttem, melytől  sokkal omlósabb lesz, majd a sütés végéhez közeledve mézzel kentem le, melytől pedig szép pirosra sült. Ízlés szerint vékony csíkokra vágott fokhagymával, és szalonnával is megtűzdelhetjük sütés előtt a húst, garantálom elrontani nem fogja. Köretnek krumplipürét készítettem, mert szerintem az illik hozzá a legjobban, de ízlés szerint a visszamaradt zsiradékban is megsüthetjük a vékonyra lekarikázott krumplit, vagy éppen rizst is készíthetünk mellé.







Hozzávalók:

3 db pulykaszárny
3-4 gerezd fokhagyma

szerecsendió
majoránna
bazsalikom
kakukkfű
őrölt fehér bors
1 ek szójaszósz
1/2 ek worcester szósz
1,5 dl olaj
1,5-2 dl fehérbor
2 ek méz







A szárnyakat alaposan mossuk meg, papírtörlővel törüljük szárazra, és sózzuk be.

Az olajat keverjük össze ízlés szerint a fűszerekkel, egy kevés sóval, a szójaszósszal és a worcester szósszal, az összenyomott fokhagymával, majd alaposan dörzsöljük be ezzel a páccal az előzőleg már besózott szárnyakat. Ezután hagyjuk pár órát állni, vagy akár egy egész éjszakán át, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Egy tepsibe helyezzük egymásmellé a bepácolt szárnyakat, majd öntsük alá a visszamaradt pácot, és a fehérbort. Ezután fedjük le fóliával a tepsit mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, kb. két óra alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát és fordítsuk át úgy, hogy az alsó fele legyen felül és süssük szép pirosra. (ha túl sok lenne alatta a lé, akkor öntsünk le belőle mielőtt visszatennénk a sütőbe sülni)

Ezután vegyük ki a sütőből, és szintén fordítsuk át a húst, majd kenjük le a mézzel, és süssük szép pirosra.

Közben ízlés szerint készítsünk hozzá köretet. Én krumplipürét készítettem, de tálalhatjuk zsírjában sült krumplival, rizzsel, párolt káposztával.....

Tálaláskor helyezzük húsos tálra a pirosra sült pulykaszárnyakat, majd krumplipürével és ízlés szerint párolt káposztával, savanyúsággal kínáljuk.


5 megjegyzés:

  1. ÓÓÓÓ! Ez egy isteni recept! Én is imádom leszopogatni a húst a csontokról...
    Érdeklődöm: mivel fűszerezted?

    VálaszTörlés
  2. Bocsi, látom már....kissé szétszórt vagyok...

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de gyönyörű!! És a pár.káp. is! Imádom.. :-))

    VálaszTörlés
  4. Szia Sándor!
    Szeretek jó sokféle fűszert használni, és a méztől meg különösen finom lesz.

    VálaszTörlés
  5. Yasmine!
    Köszönöm!! Én is nagyon szeretem ebben az össze állításban.

    VálaszTörlés