2009. október 1., csütörtök

Magvas pogácsa



Már napok óta készülök pogácsát sütni, és már nem halogattam tovább, ma végre meg is sütöttem. Gulyásleves mellé nagyon kiadós ebéd kerekedett belőle. Többféle pogácsa receptem is van, de végül ez mellett a magvas pogácsa mellett döntöttem. Mivel sütőporral készült, így egy finom omlós tésztát kaptam. Tökmag és szezámmag is került a tésztába.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 db tojás +1 db a kenéshez
1 cs sütőpor

1 kisdoboz tejföl
2 ek tökmag
1 ek szezámmag

A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a sót, a sütőport, és így is jól összekeverni. Ezután belekeverni az apróbbra vágott tökmagot és a szezámmagot is.
A liszt közepébe kis mélyedést csinálni, majd bele önteni a 2 db felvert tojást, és a tejföl felét, és elkezdeni összegyúrni. Közben a többi tejfölt apránként adni hozzá, mert lehet nem kell mind.
Egy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Végül kinyújtani kb. 1,5 cm-es vastagságúra, majd éles késsel berácsozni, és megkenni felvert tojással. Pogácsa szaggatóval kiszaggatni, majd két tenyerünk között egy kicsit megformálni.
Sütőpapírral bélelt tepsire kicsit távolabb helyezni egymástól a pogácsákat.
Előmelegített sütőben, közepes lángon, szép pirosra sütni 25-30 perc alatt.

2 megjegyzés:

  1. Annyira egyszerű és mégis nagyon jó. Ez már csak finom lehet. Megvan a vasárnapi nassi. Úgyis tortát sütök holnap a lányom szülinapjára. Az édesség után jobban fog esni ez a sós finomság. Köszi szépen :-)

    VálaszTörlés
  2. Ani!
    Valóban egyszerű, és gyorsan elkészül. biztosan neked is ízleni fog. Boldog szülinapot a lányodnak!!!!!!

    VálaszTörlés