2021. január 23., szombat

Csicseriborsós marharagu krumplinudlival.




Téli időszakban sokkal inkább kívánjuk a tartalmasabb, fűszeresebb, nehezebbnek mondott ételeket, mint pl. a marhahúsos ragut. A marhahúst most sárgarépával és csicseriborsóval főztem össze, és a fűszereket sem sajnáltam ki. Szerencsém volt, mert a hús nagyon szép volt, és kb. két óra alatt puhára főtt.... A marharagu mellé köretnek krumplinudli készült, mely jól illik hozzá, de ízlés szerint egy szelet friss kenyérrel is tálalhatjuk, tunkolhatjuk. .






Hozzávalók:

50 dkg marhahús (comb, lábszár, lapocka..)
1 konzerv csicseriborsó (400 g-os)
2 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 db sárgarépa
2 ek sűrített paradicsom
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
1 tk csípős Piros Arany
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 tk oregánó
1 kk bazsalikom
1 ek zsír (v. étolaj)


A marhahúst vágjuk fel nagyobb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A sárgarépát pucoljuk meg, majd szeleteljük fel. A csicseriborsót öntsük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

Egy edénybe hevítsük fel a zsírt (v. olajat), adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát.

Pár pillanat múlva adjuk hozzá a kockára vágott húst, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, kanalazzuk hozzá a sűrített paradicsomot és a Piros Aranyat, majd addig pároljuk míg a hús kifehéredik.

Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzzük félpuhára a húst.

Amikor a hús félpuhára főt, adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát, és addig főzzük, hogy a hús jó puha legyen, és a szaft besűrűsödjön.

Ezután adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett csicseriborsót, majd főzzük még pár percig, hogy az ízek jól összefőjenek. (közben ha szükséges ízesítsünk utána)





Krumplinudli hozzávalói:

70 dkg krumpli (pl. sárga)
1 db tojás
1 tk só
annyi liszt amennyit majd gyúrás közben felvesz


A  krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, nyomjuk át a krumplinyomón, és hagyjuk kihűlni. (v. villával alaposan törjük össze)

Amikor a krumpli kihűlt adjunk hozzá kb. 20 dkg lisztet, a sót, és az egész tojást, majd kezdjük el összegyúrni.

Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (ne legyen se túl lágy, se túl kemény)

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki jó ujjnyi vastagra a tésztát, majd vágjuk fel kb. 1,5 cm-es csíkokra.

A tésztacsíkokat szintén vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra, majd a tenyerünk között sodorjuk nudli formára. (közben lisztezzük, hogy a nudlik ne ragadjanak össze)

Ezután tegyük forrásban lévő enyhén sós vízbe a nudlikat, várjuk meg míg feljönnek a víz tetejére, és főzzük tovább pár percig, majd szedjük ki, és hideg vízben öblítsük le.

Egy edénybe hevítsünk fel 2 evőkanál olajat, majd az alaposan lecsepegtetett nudlit tegyük bele. Ízlés szerint szórjuk meg sóval, keverjük alaposan össze, majd tálalásig tartsuk melegen.






Tálaláskor a csicseriborsós marharagut a krumplinudlival kínáljuk. Krumplinudli helyett, ízlés szerint pl. egy szelet friss kenyérrel is tálalhatjuk, tunkolhatjuk a szaftos ragut.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése