2020. február 27., csütörtök

Sajtos kacsamáj.




A kacsamájról elsőre egy szép, nagy darab hízott kacsamáj jelenik meg előttem, de persze ebben a receptben nem arról a kacsamájról lesz szó. Ez a máj egyszerűen csak a pecsenyekacsák mája, melyet a hentesnél, vagy pl. a Family Frost autókon is megtudunk vásárolni. Most éppen a hentesnél járva haza is jött velem egy félkilónyi, melyet először befűszereztem majd pár perc alatt elősütöttem. Ezután tepsibe pakoltam, egy sajtos besamelmártással nyakon öntöttem, reszelt sajttal megszórtam, majd irány a sütő.... A kacsamáj sütés után is finom, szaftos maradt, és jól illett hozzá a krumplipüré és a meggybefőtt.






Hozzávalók:

50 dkg kacsamáj
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
1 tk őrölt majoranna
 őrölt színes bors (ízlés szerint)
 4 ek étolaj


A kacsamájat vágjuk félbe, majd  távolítsuk el az inas részt, mossuk meg, majd töröljük szárazra papírtörlővel. 

Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, helyezzük bele a kacsamájat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majorannával, majd mindkét oldalát süssük 2-2 percig. 

Ezután a zsiradék felét kanalazzuk át egy tepsibe, majd a máj darabokból rakjunk négy halmot, egymástól kicsit távolabb.






Besamelmártás hozzávalói:

a visszamaradt zsiradék
1 ek liszt (púpozott)
4 dl tej
10 dkg füstölt sajt
15 dkg trappista sajt
1 csipet só
őrölt színes bors (ízlés szerint)


A visszamaradt zsiradékot forrósítsuk fel, adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemle színűre, majd vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a tejet, és keverjük csomómentesre.

Ezután tegyük vissza a tűzre, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevergetve főzzük, majd amikor kezd besűrűsödni, adjuk hozzá a kétféle reszelt sajt felét, és főzzük tovább pár pillanatig.

Ezután az elkészült sajtos besamelmártást öntsük rá a tepsiben lévő kacsamáj halmokra, majd szórjuk meg a maradék füstölt és trappista sajt keverékével.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 35 percig sütöttem.

Ameddig a máj sül készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én krumplipürét készítettem, és azzal tálaltam. 

Tálaláskor helyezzünk a tányérra egy-egy kacsamájhalmot, majd kanalazzuk mellé a köretet, és úgy kínáljuk. Jól illik hozzá még a rizs, de egy szelet friss kenyérrel is tálalhatjuk.


2 megjegyzés:

  1. Biztosan finom lehet és nagyon guszta is, de lenne egy kérdésem,hogy csirkemájjal ugyan így elkészíthető e???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, és valóban nagyon finom volt.... A kérdésedre válaszolva, igen csirkemájjal is ugyan így elkészítheted, és biztosan nagyon finom lesz. Én most azért csináltam kacsamájjal, mert éppen megláttam a hentesnél, és mi nagyon szeretjük....

      Törlés