2019. február 9., szombat

Égetett tésztás kanalas fánk.




Lassan közeledik a farsangi időszak vége, ezzel együtt fánkot is egyre ritkábban sütünk majd. Ezért aztán a hétvégén gondolom sok családnál fánk lesz az ebéd utáni desszert, természetesen nálunk is. A hagyományos szalagos fánkot ez alatt az idő alatt többször is megsütöttem, de készült pl. joghurtos fánk, almás-diós töltelékkel megtöltve is, de a kinyomós fánknak is nagy sikere volt. Az égetett tésztával készült fánkhoz pl. egy speciális kinyomóra van szükség ahhoz, hogy formás csíkokat tudjunk a forró olajba nyomni, mely szerintem kissé macerás, és kinyomó sem áll mindenki rendelkezésére.... Ezért egy kicsit leegyszerűsítettem a sütési folyamatot, és az elkészült égetett tésztát egyszerűen kiskanállal szaggattam bele a forró olajba és sütöttem szép aranybarnára. A fánk ízen ez mit sem változtatott, nagyon könnyű és légies lett sütés után. Vaníliás cukorral összekevert porcukorba belehempergetve pedig szinte abbahagyhatatlan..... (további fánk receptek a linkre kattintva találhatóak)






 Hozzávalók:

15 dkg liszt
2 dl víz
8 dkg vaj
3 db tojás
csipet só
kb. 5 dl olaja sütéshez





A vizet a vajjal és egy csipet sóval melegítsük forráspontig.


Amikor  már forr, állandó keverés mellett adjuk hozzá a lisztet, majd mérsékeljük a hőfokot, és pár percig kevergetve addig pirítsuk míg elválik az edény falától. (ezalatt az idő alatt teljesen elválik az edény falától, de nem ég meg a tészta)


Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percig hűlni, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel keverjük simára a tésztát. Egy csomómentes, sima masszát kell hogy kapjunk.


Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd egy kiskanál segítségével szaggassunk bele kisebb halmokat a tésztából. Sütés közben a tészta kb. a kétszeresére nő, így csak pár darabot szaggassunk bele. (a kanalat mártsuk bele a meleg olajba, akkor nem ragad majd rá a tészta)


Sütés közben többször fordítsuk át a tésztát, hogy egyenletesen süljön. (az első adagot nagyobb lángon süssük, majd mérsékeljük a hőfokot, és a maradék tésztát már úgy süssük ki, nehogy hirtelen süljön, és a közepe nyers maradjon)


Amikor a fánkocskák már szépen megnőttek, és aranybarnára sültek, szedjük ki az olajból és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd alaposan hempergessük meg vaníliás cukor és porcukor keverékébe.


Tálaláskor kínálhatunk hozzá ízlés szerinti lekvárt, csorgathatunk rá csokoládét, de csak a porcukorba belehempergetve is nagyon finom.


6 megjegyzés:

  1. Éva ez mekkora ötlet, gratulálok, viszem is a receptet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Anikó, de örülök hogy tetszik ez a sütési mód. Sokan azért nem mernek égetett tésztás fánkot sütni, mert túl macerásnak gondolják, pedig csak egy kiskanál kell hozzá.... :)

      Törlés
  2. Én is kipróbálom, vaj helyett viszont margarint kell beletennem allergia miatt. Ezzel együtt bízom benne, hogy jó lesz. Már a recepted előtt is gondoltam rá, ez viszont megerősítés. Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan tehetsz bele margarint, van hogy én is azzal készítem az égetett tésztát, és úgyis jó. Kanállal szaggatva sokkal egyszerűbb mint nyomózsákkal az olajba nyomni. :)

      Törlés
  3. Nem tudom hogy ment feledésbe ,pedig sokat sütött anyukám mig gyerekek voltunk ,örülök ,hogy feltetted ,már holnap meglepetés lesz a gyerekeknek ,köszönöm !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ilona, nagyon örülök hogy megsütöd, a gyerekek biztosan szeretni fogják. Nálunk a nagymamának volt egy kitoló formája, azzal nyomta ki a tésztát az olajba.... sajnos elkeveredett, így gondoltam kanállal szaggatom bele.. így egyszerűbb is, és éppen olyan finom. :)

      Törlés