2019. február 27., szerda

Gluténmentes sajtos csiga.





Egyre többször készülnek a kis konyhámban gluténmentes sós és édes sütemények, és szerencsére még mindegyiket nagy megelégedéssel fogyasztottuk el. A Schär lisztekhez egy receptes füzetet is kaptam ajándékba, de pl. a https://www.schaer.com/hu-hu oldalon, még sok-sok recept közül válogathatunk kedvünkre. Én most a sajtos csigát sütöttem meg, mely a recept olvasásakor rögtön megtetszett. Csakis annyit változtattam, hogy joghurt helyett tejföllel gyúrtam össze a tésztát, és került bele egy kevés sütőpor is. Most sem csalódtam, mert a kisült csigák nagyon finomak....





Hozzávalók:

12 dkg vaj
12 dkg tejföl (20%-os)
1 kk só
1 tk sütőpor


A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk, így ha szükséges egy kevés tejfölt még adhatunk hozzá)

Egy sütőpapírt szórjunk meg liszttel, és nyújtsuk ki vékonyra a tésztát.




Hozzávalók a szóráshoz:

15 dkg reszelt sajt
5 dkg vaj



A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni.

A vékonyra nyújtott tésztát ezután kenjük le az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a reszelt sajt 2/3 részével.

Ezután a sütőpapír segítségével tekerjük fel szorosan a tésztát, majd éles késsel vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá lapjával a felszeletelt tésztát, és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk a csigákat teljesen kihűlni.




A tésztája nagyon finom omlós, és igencsak eteti magát. Mivel kukoricaliszttel készült, így a csigák színe szép sárgás-barna sütés után.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése