2019. február 21., csütörtök

Csirkeraguleves.




Ragulevest gondolom már mindenki főzött, nálunk igen kedvelt, akár csirkeaprólékkal vagy éppen sertéshússal készül. A csirkemell csont a hús lefejtése után a fagyasztóba kerül, ilyenkor csak előveszem, és a nyakkal, zúzával, májjal, na meg persze zöldségekkel egy finom leves készül belőle. Levesbetétnek általában galuskát szaggatok a már készre főt levesbe, mert annak pár perc főzési idő elég, de ez már ízlés dolga.....







 Hozzávalók:

50 dkg csirkezúza
5 db csirkemáj szívvel
2-3 db csirkemellcsont 
4-5 db csirkenyak
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1/2 zellergumó (kisebb)
25 dkg zöldborsó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
5-6 szem fekete bors
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
1-1 szál zellerzöld és lestyán
1 ek étolaj
1,5 l víz



A csirkemájról válasszuk le a szívet, és a májat tegyük félre. A zúzát, a mellcsontot, és a csirkenyakat ízlés szerint daraboljuk fel. A zöldségeket pucoljuk meg, majd szintén ízlés szerint daraboljuk fel.

Egy edénybe melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, a zöldborsót, és pároljuk pár percig.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zúzát, mellcsontot és a nyakat, szórjuk meg az ételízesítővel, keverjük alaposan össze, és addig pároljuk míg a hús kifehéredik.

Ezután szórjuk meg a liszttel, kevergetve futtassuk meg, öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, tegyük bele az egész borsot, a fokhagymát és a vöröshagymát, az összekötött zöldségzöldeket, a babérlevelet, majd addig főzzük a levest, míg a hús és a zöldségek majdnem készre főnek. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Ekkor tegyük a levesbe az előzőleg félretett csirkemájat, majd így főzzük készre a levest.





Galuska hozzávalói:

kb. 4 ek liszt
1 tojás (nagy)
csipet só
 pár ek víz


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, adjuk hozzá az egész tojást, majd kezdjük el összekeverni. Keverés közben, apránként adjunk hozzá annyi vizet, hogy egy könnyen szaggatható, de nem túl lágy, galuskatésztát kapjunk.

Ezután egy kiskanállal szaggassuk bele a forrásba lévő levesbe a galuskát, várjuk meg míg feljön a tetejére, és főzzük még 1-2 percig, majd zárjuk el a gázt, és fedjük le az edényt.

Tálalás előtt szedjük a levest tányérba úgy, hogy bőven kerüljön bele hús, zöldség, és galuska egyaránt, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése