2017. december 10., vasárnap

Hamis krémes.




Elérkeztünk advent második vasárnapjához, és meggyújtottuk a második gyertyát is az adventi koszorún. Szép lassan behálózza a napjainkat a közelgő karácsonyra való készülődés, az ajándékok beszerzése, a menü összeállítása és a hozzávalók beszerzése, de a vasárnap nálunk mégiscsak a pihenésről szól. Az ebéd elfogyasztása után, pedig egy finom, krémes sütemény volt a desszert, melyet az ünnepi asztalon is feltálalhatunk. A napokban egy kedves olvasómmal váltottunk pár szót a "pudingos-tejfölös szelet" (recept itt található) kapcsán, és Ilona elmondta, hogy hasonló krémmel készíti a hamis krémest. Rögtön el is kértem a receptet, így lett ez a finom sütemény a mai desszertünk. A tésztája olyan finom, omlós, hogy pl. tortalapoknak is eltudom képzelni, és hamarosan ki is fogom próbálni.....


Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli napokat kívánok!





Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt (Nagyi titka)
4 db tojássárga (nagy)
15 dkg porcukor
1 cs sütőpor
csipet só
1-2 ek hideg víz


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, majd szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a felkockázott, hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. 

Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgát, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (gyúrás közben, ha túl száraz lenne, adjunk hozzá még egy kanál hideg vizet, de figyeljünk nehogy túl lágy legyen a tészta)

Ezután osszuk el két egyenlő részre, majd az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki 22x32 cm-es nagyságúra, és helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt (v. kizsírozott, lisztezett) tepsibe. 

A tepsiben lévő tésztát, és a másik tésztagombócot is tegyük hideg helyre, míg elkészítjük a tölteléket.




Töltelék hozzávalói:

3 cs vaníliás pudingpor
4 cs vaníliás cukor
20 dkg porcukor
7 dl tej
4 db tojásfehérje (nagy)
5 dl tejföl (20%-os)


A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés hideg tejjel, majd keverjük hozzá a maradék tejet, és a porcukrot.

Ezután tegyük fel a tűzre, állandó keverés mellett főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen. (Én kevergetve hűtöttem ki, így szép sima lett a krém.) 

Amikor a puding kihűlt, keverjük  hozzá a vaníliás cukrot, és apránként a tejfölt, majd robotgéppel keverjük jó simára.

A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként, fakanállal keverjük hozzá a pudinghoz.

Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a habos pudingot, majd nyújtsuk ki a másik tésztalapot, és óvatosan helyezzük a puding tetejére. (egy hústűvel böködjük meg több helyen mielőtt a sütőbe tennénk)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép világos zsemleszínűre a tésztát. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen. (ha zsírozott, lisztezett tepsibe sütöttük, akkor abban hagyjuk teljesen kihűlni!!!)




Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Hűtőben, vagy hideg helyen, sütés után még 1-2 napig tárolhatjuk.

 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

5 megjegyzés:

  1. Ha sütőpapírral együtt nem tudom kiemelni, akkor tálcára ki tudom borítani szerinted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, ha nem tudod kiemelni, akkor én azt javaslom, hogy szeleteld fel inkább a tepsiben. Szeletelés után már könnyen kitudod szedni egyesével a szeleteket. Megpróbálkozhatsz a tálcára való kiborítással is, csak akkor az alja fog felülre kerülni, és lehet az nem lesz olyan szép mint a felső lap.

      Törlés
  2. Thank you so much for this awesome recipe. Thanks again

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I thank you for looking into the blog.
      I'm glad you like the recipe!

      Törlés
  3. Great blog with it's name, great stuffs with great blog,Thanks. Photo Retouching Services

    VálaszTörlés