2017. június 18., vasárnap

Cseresznyés-diós muffin.




A muffin sütés különösebb hozzáértést nem igényel, hiszen csak egyszerűen össze kell keverni a hozzávalókat, majd a formába kanalazni. Így akár a gyerekek is részt vehetnek a muffin sütésben, sőt a nagyobbak már maguk is elkészíthetik. Ehhez a diós alaptésztához bármilyen gyümölcs jól illik, így most mivel éppen érik a cseresznye, én azzal sütöttem meg. Tálalás előtt porcukorral szórtam meg az éppen csak langyos muffint, de tejszínhabbal vagy éppen csokoládéval megcsorgatva is nagyon finom.






 Hozzávalók 12 db muffinhoz:

20 dkg liszt (Nagyi titka)
5 dkg darált dió
1 cs sütőpor
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 dkg vaj
2 db tojás (nagy)
1 dl habtejszín
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 mik őrölt fahéj
20 dkg magozott cseresznye





A cseresznyét magozzuk ki, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (én kisebb darabokra vágtam, így jól elkeveredett a tésztában)

A liszthez adjuk hozzá a darált diót, a sütőport, egy csipet sót, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, és keverjük alaposan össze.

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza, és keverjük simára a porcukorral, a tejszínnel, és az egész tojásokkal.

Ezután öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és egy fakanállal keverjük össze. Keverés közben adjuk hozzá a cseresznyét is.

A muffin formát béleljük ki papírral, (ha szilikonos a formánk akkor nem kell kibélelni) majd kanalazzuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. A tésztája könnyű és finom szaftos, melyhez jól illik a cseresznye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése