2016. december 29., csütörtök

Mákos guba torta.




A szilveszterkor, és az új év első napján nálunk elmaradhatatlanok a lencséből készült ételek, legfőképpen lencseleves, és a mákos guba, nudli. Az előző évek hagyományaival szakítva a mákos gubát, vagy éppen mákos nudlit felváltja a mákos guba torta. A torta szintén kifliből készül, melyet vaníliás tejjel öntöttem le, majd megszórtam mákkal, mazsolával, reszelt citromhéjjal.... megkentem vastagon lekvárral, majd így került a sütőbe. Miután teljesen kihűlt, rákerült a vaníliás krém, végül pedig a tejszínhab korona. Mondhatom igen nagy sikere volt, pikk-pakk elfogyott, így gondolom melyet szilveszterre készítek majd, szintén sikere lesz és szeretni fogják a vendégeim.






 Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

8 db kifli (szikkadt)
1 l tej
3 db tojássárga
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 dkg vaj
15 dkg darált mák
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
1 mk őrölt fahéj
3-4 ek sárgabaracklekvár


A kiflit érdemes előző nap megvásárolni, hogy egy kicsit megszikkadjon (kiszáradjon), majd mielőtt felhasználnánk vékonyan karikázzuk fel. 

A tejhez adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük össze.

A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett csorgassuk a tejhez. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy egy kicsit sűrűbb legyen. 

A felkarikázott kiflire szórjuk rá a darált mákot, az őrölt fahéjat, adjuk hozzá a mazsolát, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze.
Ezután öntsük rá a felfőzött tejet, óvatosan forgassuk össze, és hagyjuk pár percig állni, hogy a kifli felszívja a folyadékot.

A tortaformát zsírozzuk ki, és szórjuk meg zsemlemorzsával, majd öntsük bele a mákos kiflit. Ezután kanalazzuk rá a lekvárt, majd egyenletesen kenjük el a kifli tetején. (a formát sütőpapírral is kibélelhetjük)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 percig. (arra figyeljünk nehogy nagyon kiszáradjon)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd helyezzük rá egy tálcára.





 Vaníliás krém hozzávalói:

15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2,5 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
20 dkg vaj
2 db tojássárga


A vajat keverjük simára a fele mennyiségű porcukorral.

A tojássárgát keverjük simára a maradék porcukorral, a vaníliás cukorral, és a pudingporral. 

Ezután keverjük hozzá a tejet, majd állandó kevergetés mellett pár perc alatt, főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen. (én kevergetve hűtöttem ki, így szép sima krémet kaptam)

Amikor a puding teljesen kihűlt, apránként keverjük hozzá a cukros-vajhoz, hogy egy könnyű, sima krémet kapjunk. 

A teljesen kihűlt torta tetejére egyenletesen kenjük rá a krémet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.




2-3 dl Hulalát (v. habtejszínt) verjünk fel kemény habbá, majd ízlés szerint díszítsük ki a tortát. (én csak simán rákanalaztam a habot, majd megszórtam egy kevés előzőleg megpörkölt egész mákkal)

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Mi is nagyon szeretjük, sokszor készítettem már el én is. Tejszínhab helyett én a tojások fehérjéből készített habot rakom rá kanalanként, majd visszatolom a sütőbe, hogy kicsit átpiruljon. Úgy is nagyon finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mákos gubára van hogy én is tojásfehérje habot teszek, és kicsit rápirítok a sütőbe, bizony az is nagyon finom tudd lenni. Ennél a tortánál a vaníliakrém miatt muszáj volt tejszínhabbot kanalazni rá, de imádtuk így is. :)

      Törlés