2016. július 17., vasárnap

Meggyes szelet.




Nincs hétvége sütemény nélkül, és mivel éppen volt még a lecukrozott meggyből, így egy egyszerű recept alapján készült el ez a finom sütemény. A sütőből kivett, még forró tészta tetejére (a fanta szelethez hasonló) pudingos meggyzselé került, így az egyszerűsége ellenére igencsak mutatósra sikeredett. Na, és persze ízre is sokkal finomabb. Nem csak hétvégeken, de pl. hétköznapokon egy tányér leves mellé, második fogásként is feltálalhatjuk.....





 Hozzávalók 22x32 cm-es tepsihez:

25 dkg liszt
4 db tojás (nagy)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
1 dl étolaj
1 dl víz
csipet só
50 dkg magozott meggy (v. meggybefőtt)


A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. Ezután tegyük félre.

A tojások sárgáját tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, egy csipet sót, majd keverjük habosra. 

Ezután állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az olajat, majd a vizet is. (ekkor egy hígabb masszát kapunk)

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szintén állandó keverés mellett, kanalazzuk a tálba.

Ezután adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabot, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön, forgassuk össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát. Ezután szórjuk meg a kimagozott meggyel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig, tűpróbáig





Pudingos meggyzselé hozzávalói:

1 cs vaníliás pudingpor
1 ek étkezési keményítő
3 dl meggylé
1 cs vaníliás cukor
2 ek porcukor


A pudingport és a keményítőt keverjük simára egy kevés meggylével.

A maradék meggyléhez adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a simára kevert pudingot is.

Ezután állandó kevergetés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre.

A még meleg sütemény tetejére egyenletesen öntsük rá a tűzről levett meggyzselét, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. (én amikor a zselé megdermedt a tetején, sütőpapírral együtt kiemeltem a tepsiből egy rácsra, és úgy hűtöttem ki egészen)

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés: