2016. július 26., kedd

Citromos-bazsalikomos patiszonkrémleves pörkölt dióval.




A sok, szép zsenge patiszon ott kínálja magát a hatalmas levelek alatt megbújva, én pedig azon tanakodtam, hogy mit is készítsek belőle. Mivel nagy meleg van, így arra az elhatározásra jutottam, hogy egy  egyszerű krémlevest főzök, mely röpke fél óra alatt el is készült. A hagyma és a fűszerek mellett került a levesbe még egy nagy marék bazsalikom, és citromlé is, melyektől különösen finom ízt kapott. Végül tejföllel selymesen krémesre turmixoltam, majd pörkölt dióval megszórva tálaltam.





Hozzávalók:

1 db zsenge sárga patiszon
1 db vöröshagyma
1/2 citrom leve
1 marék friss bazsalikom
őrölt színes bors
egy csipet szerecsendió
2 tk ételízesítő
1 ek olívaolaj
2 dkg vaj
2 ek tejföl (púpozott)
5 dl víz 

2 maréknyi apróra tört dió





A zsenge patiszonnak vájjuk ki a magját, majd vágjuk fel apró kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bazsalikomot szintén vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat és a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a felkockázott patiszont, keverjük össze, majd együtt pároljuk pár percig.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, reszeljünk rá egy csipet szerecsendiót, szórjuk meg az apróra vágott bazsalikommal, facsarjuk rá a citromlevet, majd keverjük össze, és pároljuk még pár percig.

Ezután öntsük fel a vízzel, és addig főzzük, még a patiszon teljesen megpuhul. (kb. 15 perc főzési idő alatt készre fől)

Ezután adjuk hozzá a tejfölt, majd turmixoljuk össze, hogy selymesen sima állagú legyen.

A diót törjük apróra, és egy teflon serpenyőbe, állandó kevergetés, rázogatás mellett, pörköljük meg, majd rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy megégjen. (pár pillanat alatt megpörkölődik)

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg a pörkölt dióval. Én pl. még csepegtettem rá pár csepp dióolajat is, de ez el is hagyható. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése